Nyheter

Britisk og sekulær sosialist

Nicholas Wilkinson (29) har gode sjanser til å bli fersk SV-er på Stortinget. Med britisk statsborgerskap stemte han for Brexit. På Stortinget vil han kjempe for at tro og livssyn kun hører til privatlivet.

Alle partier har noen som går mot strømmen. Vi har snakket med noen av dem i forkant av høstens stortingsvalg.  

Hvordan skiller du deg fra andre politikere?

– Jeg er ung og har vokst opp i en moderne familie med fire foreldre. Søsteren min er adoptert og fikk barn med en pakistaner, noe som gjør at mine nevøer og niese ser utenlandske ut og har utenlandske navn. Også er jeg forlovet med Sebastian. Jeg tror det gjør at jeg er tettere på utenforskapet og diskrimineringen mange fortsatt opplever i Norge.

På hvilke områder skiller du deg fra eget parti?

– Jeg har vært en outsider i partiet på en del spørsmål om et sekulært og livssynsåpent samfunn. Jeg vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter, er mot religiøse symboler i politiet og vil ha et forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i skole og undervisning.

I Grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Nei, formuleringen i dag hindrer Norge i å være et livssynsåpent samfunn ved å skille ut et spesifikt livssyn. SV ønsker heller å lage en grunnmur i samfunnet som sikrer demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene. Jeg er en sterk forsvarer av et sekulært Norge – et livssynsåpent samfunn der staten er nøytral og tro og livssyn hører til privatlivene våre.

LES MER: Wilkinson (SV) vil forby omskjæring

Du har også britisk statsborgerskap. Har dette noen innvirkning på deg som politiker?

– Absolutt. Jeg ser hvor ille det kan gå med et land når forskjellene får øke så mye som de har gjort i Storbritannia. Dette gir meg en ekstra motivasjon for å kjempe for at Norge skal forbli annerledeslandet med små forskjeller og like muligheter for alle.

Du stemte for Brexit i den britiske EU-avstemningen. Angrer du?

– Jeg er stolt over å ha stemt for Brexit fordi jeg mener land skal styres av sitt eget folk, ikke fra Brussel. Jeg likte ikke delene av nei-kampanjen som var preget av rasisme, men må stemme for det jeg mener er rett selv om andre har andre begrunnelser. Jeg er også mot norsk EU-medlemskap.

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– De økende forskjellene i makt og rikdom.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Det er å ha nok gode voksne i både barnehage og skole slik at hvert eneste barn får bli den beste versjonen av seg selv.

I hvilke sammenhenger kan du tenke deg å forby alkohol?

– Jeg ønsker det samme regelverket som er i dag, spesielt for å sikre barn mot å vokse opp med alkohol rundt seg.

LES MER: SV dropper forslag om omskjæring

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Det er å fjerne gratis fysioterapi for brannskadde, lamme, kreftopererte og flere andre grupper samtidig som man deler ut skattekutt til de rikeste. De fire borgerlige partiene bør skamme seg over å ha gjennomført dette i denne perioden.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Jeg håper at jeg kan sette preg ved å være en politiker som kan samarbeide med alle, også utenom partiskillelinjer. Jeg vil komme opp med nye løsninger som kan hjelpe folk, ikke bare krangle på gamle spor. Jeg håper jeg kan spille en rolle ved å tenke nytt og tilføre noe nytt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter