Nyheter

Prester med dødsbud truet

Noen ganger er Inger Bækken redd når hun går med dødsbudskap. Enkelte prester har opplevd vold.

«Denne tjenesten utført av prester er utgått på dato. Jeg får lyst til å streike!»

Salven kommer fra sokneprest på Nøtterøy, Inger Bækken, i en diskusjon på Facebook om prester som går med dødsbud.

Aggressiv

Bækken har opplevelser som hun kaller skremmende der de som fikk dødsbudskapet har vært ruset og truende.

– Jeg har opplevd aggresjon i situasjoner der jeg måtte opptre dempende, sier sognepresten til Vårt Land.

Når hun åpent overfor prestekolleger har sagt at hun er redd når hun går med dødsbud, har noen avfeid henne med at dette argumentet betyr mindre.

Slått

– Det finnes cowboytendenser blant prester som tror at de gjør noe tøft og spennende ved å gå med dødsbud. Men jeg tror ikke at de vil vedkjenne seg det, sier Bækken.

At enkelte prester havner i truende situasjoner når de går med dødsbud bekreftes av Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

– Enkelte har også blitt slått, sier han.

LES MER: HEF: Politi bør gå med dødsbud

Utrygt

Fra samtaler med prester vet han at noen opplever det som utrygt å gå ut om kvelden eller midt på natta uten å vite hva som venter dem bak døra de banker på.

Selv om han ikke har hørt om mange som har opplevd vold, vil han ikke at frykten skal bagatelliseres:

– Vi må finne ut hvordan vi sikrer oss mot farlige situasjoner.

Beredskap

I Norge er det lang tradisjon for at prester varsler nærmeste familie ved ulykker og drap. Siden 2005 har det vært en egen beredskapsordning der en prest i prostiet varsler pårørende om kvelden, natten og i helger ved spesielle dødsfall. Dette gjøres på vegne av politiet. På dagtid varsler vanligvis den ­lokale presten.

Inger Bækken vil ha vekk hele ordningen med at presten går med dødsbudskap.

«Flere og flere i vårt samfunn er ikke medlemmer i kirken. Derfor er det ikke naturlig lenger at det kommer prester på døra, og inn i stua, til ikke-medlemmer», skriver hun på Facebook.

– Betyr det ikke noe for folke­kirken at det er prester som bringer dødsbud?

– Jo, men da må de være for medlemmene våre. Andre skal få slippe å få prester på døra. Jeg er ikke redd for at folkekirken vil lide. Jeg mener at politiet skal gjøre det. De er kjempegode på menneskekunnskap og er vant til å takle brå død, sier Bækken.

Mister søvn

Det stresser prest Sjur Isaksen å gå beredskapsvakt for å gå med dødsbud. Likevel mener han at prester fortsatt skal gjøre det.

Hun har hatt fire uker med beredskapsvakt første halvår. Når hun har slike vakter, går det ut over nattesøvnen og arbeidet hun skal gjøre på dagtid.

Sjur Isaksen (bildet) sover også dårligere når han har vakt. «Jeg blir aldri vant til dette. Jeg gruer meg hver gang.», skriver han som ­redaktør i Luthersk kirketidende, i en leder som startet debatten på Facebook. Selv om han etter mange år som prest blir stresset av dette, vil han ikke avvikle ordningen.

– Det er interessant at selv om statskirken er oppløst, henvender storsamfunnet seg til prester fordi vi har kompetanse, ikke fordi vi representerer en religion, sier han.

Sjur Isaksen er for tiden ­vikarprest i Oslo. Han er også prest på Stortinget og førstelektor ved praktikum på Menighets­fakultetet (MF). Han mener at prestestudentene forberedes ganske godt i utdanningen. I tillegg til å takle kriser, vil de ha en kompetanse på sorg og død som eksistensiell virkelighet.

– Det er ikke tilfeldig at politiet samarbeider med prester, sier Isaksen.

Uten debriefing

Inger Bækken benyttet seg av tilbudet om å gå til psykolog etter å ha arbeidet som prest etter Utøya-drapene i 2011. Ellers har hun aldri fått tilbud om debriefing etter å ha gått med dødsbud.

– Oppfølgingen i etterkant er under enhver kritikk. Jeg har mange vonde opplevelser i bagasjen som jeg gjerne skulle snakket om. Debriefing ville hjulpet, men det ville ikke vært avgjørende om ordningen fortsetter eller ikke.

LES OGSÅ

Annerledesprestene

Slutter som prest når stat og kirke skiller lag

KrF: Ikke ødelegg prestetjenesten

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter