Nyheter

Egyptiske myndigheter svikter kristen minoritet

Kristne i Midtøsten har lenge støttet autoritære ledere i håp om beskyttelse. I Egypt opplever skuffede koptere å stå uten effektivt myndighetsvern mot terror og trakassering.

– Budskapet fra det siste terrorangrepet er at president Abdel Fattah al-Sisi ikke kan beskytte kopterne, sier sjefredaktør for Arab-West Report, Kees Hulsman. Via nettstedet med kontor i Kairo, følger han tett situasjonen for den kristne minoriteten.

Fire massive terrorangrep fra IS mot koptiske kristne i løpet av seks måneder, med over 100 drepte, samt omfattende trakassering og diskriminering: Egypts kristne minoritet er mer utsatt enn på lang tid.

LES MER: Kristne koptere kan ikke flykte

God kontakt

Hulsman sier at sittende president al-Sisi og kopternes pave Tawadros har hatt god felles kontakt, helt siden Tawadros var raskt ute med å støtte opprøret som førte al-Sisi til makten for fire år siden.

Tidligere general al-Sisi var da forsvarsminister. Med militæret i ryggen overtok han makten da den upopulære president Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap ble kastet og fengslet.

Etter de to voldsomme terrorangrepene mot koptiske kristne palmesøndag, med 44 drepte i Alexandria og Tanta, oppfordret politiet kirker om å anskaffe metalldetektorer.

– Kirker ble bedt om selv å bekoste dette og sørge for bemanning, med mulig unntak for høyprofilerte kirker som får politibeskyttelse, sier Hulsman.

LES MER: Koptere i Norge samlet i sorg

Retorikk og praksis

Ifølge Jayson Casper, korrespondent i Kairo for evangelisk-kristne Christianity Today, er det stor forskjell på hva myndighetene sier, og hva de gjør i praksis.

– Målt ut fra retorikk og offentlig støtte mener mange kristne egyptere at dette er den beste regjeringen de har hatt på flere tiår. Kopterne er imidlertid delt i synet på hvordan disse idealene settes ut i livet, sier Casper.

Noen koptere mener myndighetene har vilje til positive reformer, men er for svake til å gjennomføre dem. Andre sier sekterismen er så innvevd i samfunnet at også statsapparatet vil fortsette å diskriminere dem.

– Mange koptere tror det vil ta en generasjon å endre dagens situasjon, sier Casper.

LES ANALYSE: IS jakter sorg og splid

Minkende minoritet

Kopterne utgjør et av verdens eldste kristne samfunn, og en betydelig minoritet i Egypt. Et vanlig anslag er flere enn ni millioner kristne, eller rundt 10 prosent av befolkningen. Noen mener tallet er mye lavere, etter langvarig massiv utvandring av kristne.

I et intervju med National Public Radio i Milwaukee mandag, anslår den amerikanske journalisten og forfatteren Charles Sennott at det bare er rundt 4,5 millioner koptere i Egypt:

– Det har vært en lang reise for kopterne. De er blitt forfulgt gjennom lang tid. De har gjennomlevd ulike perioder med vold. De har også på noen måter hatt fordeler som en beskyttet minoritet, men gjenomgående er antallet gått ned, jeg vil anta til mye nærmere 5 prosent enn 10 prosent, sier Sennott.

Over 100 koptiske kristne egyptere er drept i terror det siste halvåret. Her begraves noen av de 29 dødsofrene etter angrepet på kristne på vei til klosterbesøk sist fredag.
Over 100 koptiske kristne egyptere er drept i terror det siste halvåret. Her begraves noen av de 29 dødsofrene etter angrepet på kristne på vei til klosterbesøk sist fredag. Foto: AP/NTB scanpix

Autoritære beskyttere

Både i Egypt og andre land i regionen har de kristne minoritetene i mange tiår prøvd å holde seg inne med autoritære og ofte sekulære ledere, i håp om å få «betaling» i form av innflytelse og beskyttelse. Det gjaldt både i Hosni Mubaraks Egypt, i Saddam Husseins Irak og under de alawittiske Assad-herskerne i Syria.

I alle disse landene har det gått fra vondt til verre for den kristne minoriteten. Da Irak brøt ut i sekterisk borgerkrig etter USAs invasjon og Saddam Husseins fall, startet en massiv flukt av kristne, i første omgang til Syria. Antallet kristne i Irak antas å ha gått ned fra 1,2 millioner til 300.000 på knappe 15 år.

Like sterk er flukten fra det krigsherjede Syria. Også palestinske kristne minker kraftig i antall. Konflikt, omveltinger og svakere statlige strukturer svekker blant annet statenes voldsmonopol, med friere tøyler for sekteriske krefter lokalt.

LES MER: Færre koptere til feiring i Jerusalem

Martyr-kirke

Kopterne i Egypt oppfatter seg som en kirke av martyrer som er forfulgt siden de tidligste tider. Den koptiske diasporaen har økt voldsomt de siste tiårene, med etablering av hundrevis av kirker spredd i vestlige og andre land utenfor regionen.

– De opprettholder sine bånd til Egypt, og kan knapt se en framtid atskilt fra Egypt. Forfølgelse går i bølger, og selv om utvandring er en alvorlig problemstilling, så bør vi ikke få panikk etter de siste hendelsene, sier Jayson Casper i Christianity Today.

Han mener det er en feilslutning å si at kopterne nå er spesielt utsatt som følge av sin aktive støtte til den autoritære president al-Sisi:

– De fleste kristne i Egypt anså det ikke som et militærkupp da president Mursi ble kastet i juli 2013, men som en militær respons for å støtte opp om folkets vilje som var uttrykt gjennom massive demonstrasjoner.

LES MER: Færre koptere til feiring i Jerusalem

En av flere

Casper påpeker at den koptiske paven bare var en av flere prominente figurer som støttet kastingen av Mursi, inklusive storimamen i al-Azhar, og lederen for det største salafistiske politiske partiet.

– De som angriper kopterne nå, gjør det ut fra retorikk om deres kristne identitet, ikke ut fra deres politikk. De ville uansett valgt seg kopterne som sitt «foretrukne bytte». Vi må ikke akseptere det bildet som også andre islamistiske ledere og Det muslimske brorskap prøver å tegne, om at kopterne til en viss grad nå høster konsekvensene av pave Tawadros sitt valg, sier Jayson Casper.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter