Nyheter

Rister på hodet av svartelisting

– Å nekte ‘hatpredikanter’ innreise til Norge kan virke mot sin hensikt, mener ekstremismeforsker.

– Det er ikke forkynnere med ekstreme holdninger som skaper terrorister. Bildet er utrolig mye mer komplisert. Å nekte slike predikanter innreise til landet kan i stedet virke bekreftende på opprørsk ungdom som mener det foregår en krig mellom islam og Vesten, sier ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Denne uken innførte den danske regjeringen innreiseforbud for seks religiøse forkynnere som betegnes som hatpredikanter. Fem av dem er muslimer, én kristen. Forbudet begrunnes med «hensynet til offentlig orden».

Også i Norge vurderes svartelisting, kunne innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) opplyse til Vårt Land i går.

LES OGSÅ: Justis- og beredskapsdepartementet vurderer svartelisting av 'hatpredikanter'

Ytringsfrihet

Lars Gule mener terskelen for offentlige inngrep bør være svært høy.

– Vi kan ikke drive med forhåndssensurering i Norge. Det er i strid med grunnlovsbestemmelsene om ytringsfrihet. I stedet bør vi demonstrere mot, og konfrontere såkalte hatpredikanter, sier han.

– Hvor går grensen for hva som bør tillates?

– Det er en hårfin grense mellom ekstreme holdninger på den ene siden og å oppfordre til ekstreme handlinger på den andre. Den grensen er ikke lett å trekke. Men forhåndssensurering er ikke veien å gå. I stedet bør vi heller etterforske flere uttalelser, og straffe dem som sier noe som er i strid med loven.

LES OGSÅ: Muslimsk trossamfunn avlyste foredrag med forkynner som hyller drapsmann

Valgkamp

Opplysningene fra Per Sandberg må først og fremst sees på som et ledd i kampen om velgerne, mener forsker Sindre Bangstad ved Institutt for Kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO). Han mener det er i ferd med å skje «et markant skifte» i tenkningen omkring tros- og livssynspolitikken.

– Den har i større grad blitt en del av innvandrings- og integreringspolitikken, noe som gjelder både til høyre og venstre i det politiske landskap, er hans inntrykk.

– For Frp er dette trolig den viktigste mobiliseringsfaktoren til velgergruppen deres, og har vært det lenge. Partiet ønsker derfor å være demonstrativt hardest i klypa på dette feltet, mener Bangstad.

LES OGSÅ: Muslimsk ungdomsorganisasjon hemmeligholder talere

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter