Abbas har ikke fått fornyet sitt folkevalgte mandat som president siden han ble valgt i 2005. Mandatet utløp i 2009, og er siden forlenget gjennom presidentdekreter. Dermed sitter Abbas åtte år på overtid.
– Den palestinske splittelsen gjør at de ikke får avholdt nasjonale valg. PLO, som er anerkjent som øverste politiske organ for palestinerne, har aldri vunnet nasjonale valg og sliter med et betydelig demokratisk underskudd og mangel på legitimitet, sier førstelektor Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo.
Vestlig aksept
USA og andre vestlige land har langt på vei akseptert dette demokratiske underskuddet, av frykt for en gjentakelse av sjokkseieren til islamistbevegelsen Hamas ved parlamentsvalget i januar 2006.
LES MER: Trump-mann tar grep
Få måneder senere ble Hamas fratatt regjeringsmakten av president Abbas og hans Fatah-parti, som er den dominerende aktøren i PLO. Siden har Abbas styrt på Vestbredden og representert palestinerne utad, mens Hamas styrer på Gazastripen etter å ha drevet ut Fatah i 2007.
– Palestinerne styres av et gerontokrati – en politisk maktelite dominert av menn over 80 år. Det er en krise for palestinerne at yngre krefter ikke har sluppet til. De har tapt en hel generasjon som ikke har fått delta i formelle politiske organer. Denne ødeleggende generasjonskonflikten er blitt helt overskygget av okkupasjonen og splittelsen mellom Hamas og Fatah, sier Tuastad.
LES MER: Maktkamp fra fengselet
Gemyttlig
Tross manglende demokratisk mandat, blir Abbas onsdag tatt godt imot av president Donald Trump i Det hvite hus. Den aldrende Abbas betegner det som «en historisk mulighet» til å innlede «et strategisk samarbeid» med den amerikanske presidenten.
Målet er fortsatt en fredsavtale der palestinerne får sin egen stat. Tuastad mener det er urealistisk at den prosessen skyter fart:
– Det kan komme ny retorikk inn i fredsprosessen, men neppe ny dynamikk. Palestinerne er fortsatt dypt splittet, og Israel ser seg mest tjent med status quo.
Tuastad påpeker at volden mellom palestinerne og Israel er på et historisk lavt nivå, med stor grad av israelsk kontroll. For Israel fungerer det godt at terrorister kontrolleres av palestinernes egne myndigheter, og de har lært seg å leve med trusselen fra enkelte «enslige ulver».
LES MER: Ubalanserte skolebøker
Jordskjelv
Tuastad mener det nærmest må et jordskjelv til for at konflikten skal bevege seg. Han peker på to muligheter:
• At et aldrende palestinsk lederskap blir fornyet og skiftet ut med yngre krefter, og at man får trukket Hamas med i PLO.
• At det blir en voldelig opptrapping med opprør eller væpnet konflikt.
– Tragisk nok er det ofte væpnet konflikt som fører til endring. Selv om det finnes en latent palestinsk uro, er det nå få tegn til voldelig opprør. Det kan imidlertid skje plutselig, slik den arabiske våren nærmest eksploderte ut av det blå, sier Tuastad.
Hamas-charter
Mandag kveld presenterte Hamas et nytt charter. Der åpner de for første gang for en palestinsk stat i områdene Israel okkuperte under seksdagerskrigen i 1967, side om side med Israel. Dokumentet sier at Hamas ikke lenger søker krig med det jødiske folk, bare med sionismen som driver okkupasjonen. Israelske myndigheter avviser det hele som et falskt forsøk på å lure verden.
LES MER: Fire ganger flere israelere?
– Charteret bekrefter en pragmatisk endring som har vært kjent i mange år, der Hamas aksepterer Israel, men uten å anerkjenne staten. Hamas sitt syn er at hvis man ikke kan frigjøre hele Palestina, så er en tostatsløsning nest best. De kan i så fall gå inn i en langvarig våpenhvile med Israel, hudna. Så blir det opp til en folkeavstemning, eller hver ny generasjon palestinere, om man vil forlenge eller gjøre permanent en slik tostatsløsning, sier førstelektor Dag Henrik Tuastad.