Nyheter

Dette vedtok Aps landsmøte

Et punkt om å bevare søndagen som fridag ble i siste liten tatt inn i Ap-programmet. Partiet skjerpet holdningen til private skoler under landsmøtet.

Selv om Ap er et av partiene som de siste årene har kjempet hardest mot full søndagshandel, sto det opprinnelig null og niks om dette i programmet landsmøtet skulle vedta.

Få timer før vedtak foreslo ­redaksjonskomiteen et kulepunkt med følgende tekst: «Bevare søndagen som en annerledesdag og sikre søndagen som en fridag for flest mulig».

– Ble søndagen først glemt?

– Nei. Vi trenger søndagen mer enn noen gang i de hektiske livene vi lever, svarer stortingsrepresentant Knut Storberget, som satt i redaksjonskomiteen under landsmøtet.

LES OGSÅ: Eidsvåg med gjestevisitt i Aps KRLE-debatt

Tøffere mot privatskoler

Ap vil gjøre det mer krevende å starte private skoler og gi «kommuner og fylkeskommuner mulighet til å styre omfanget». Partiet unnlot å videreføre ord om friskolenes rolle.

I tillegg kom to skjerpende formuleringer på plass under møtet: Vektlegge den lokale fellesskolen i vurdering av statsstøtte til nye skoler. Samt et punkt om styrke tilsynet med privatskoler.

– Det er en liten skjerpelse. Men enkelte kommunepartier ville gå lenger enn dette, blant annet med frysforslag, medgir nestleder Trond Giske.

Han mener Ap-grasrota ønsker seg tilbake til linjen fra friskoleforliket som de rødgrønne i sin tid gjorde med KrF.

– Med dagens regjering og KrF-forlik risikerer vi at begge sider «svinger ut»: At høyresiden presser frem en kraftigere privatisering og at venstresiden legger opp til større innstramming.

LES OGSÅ: Ap strammer inn om private skoler

Vedtaks-bukett

Ellers vedtok landsmøtet blant annet:

• Å innføre NIPT-test for gravide som har rett på fosterdiagnostikk (nytt punkt).

• Forsalget om å vurdere innført en tredje kjønnskategori.

• Vurdere om et barn som har flere enn to omsorgspersoner også kan ha flere enn to juridiske foreldre.

• Videreførte dagens ja til eggdonasjon og åpning for assistert befruktning for enslige.

• Øke fedrekvoten til 14 uker – tredelt foreldrepermisjon.

• Vurdere om Vinmonopolet bør ta over taxfreeordningen.

• Utrede billigere bensin på bygda.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter