Nyheter

HEF får tyn for konfirmasjonsreklame

Human-Etisk Forbund har nylig lansert reklamefilm for humanistisk konfirmasjon. – Spiller bevisst på myter om Den norske kirke.

«Nå snakker nesten alle om konfirmasjon. Spør du meg synes jeg det virker mest spennende med humanistisk, – eller borgerlig, da, som mange sier», kvitrer en kvinnestemme i den nye reklamefilmen fra Human-Etisk Forbund. Deretter kommer begrunnelsen: Konfirmasjonen hjelper henne å bli bedre til å tenke mer kritisk og ta egne valg. «Det står nemlig ikke en voksen foran oss med alle svarene om rett og galt.»

Og videre: «Her sitter heller ingen med fasiten, og ingen dømmes for sine meninger. I stedet snakker vi åpent sammen», heter det i animasjonssnutten, etter å ha lagt frem at ungdommene under kurset får diskutere blant annet skam og sex.

– Filmen viser at livssynshumanismen fortsatt er avhengig av kristendommen, sier Ingrid Nyhus, ungdomsprest i St. Jakob kirke i Bergen, som er en del av Den norske kirke.

LES OGSÅ: Definerer troen –  høster gjesping

Jente uten munn

HEF har tidligere fått kritikk for at «de lever av å kritisere kirken». Det uttalte religionshistoriker Torkel Brekke til Vårt Land for fire år siden.

Ingrid Nyhus mener filmen har brodd mot kirkelig konfirmasjon, selv om Den norske kirke ikke nevnes direkte.

- Hvem er det ellers de sikter til når de viser en animasjon av en middelaldrende mann med moraliserende pekefinger? Animasjonen skal åpenbart forestille denne presten som sitter med fasitsvaret om hva som er rett og galt. Han dømmer de som måtte finne på å tenke kritisk. Samtidig vises en forskrekket jente uten munn, som for å tydeliggjøre budskapet.

Nyhus mener Human-Etisk Forbund i filmsnutten, som varer i omlag halvannet minutt, bevisst spiller på myter og misforståelser om Den norske kirke.

– Til dels er det en stygg, karikert tegning de viser frem for å hevde seg selv. Det er litt barnslig, sier hun.

LES OGSÅ: Human-Etisk Forbund stanser livssynsreklame til barn

Burde punktere myter

Også Trond Blindheim, markedsføringsekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, har vanskelig for å tolke filmen annerledes enn at den inneholder en indirekte kritikk av kirkelig konfirmasjon.

– Man snakker om fortreffeligheten med en borgerlig konfirmasjon, og prøver å gjøre den så spennende som mulig. Samtidig skapes det en oppfatning av at en borgerlig konfirmasjon er alt det en kristen konfirmasjon ikke er, sier han.

Filmen i seg selv roser han:

– Den er faktisk veldig god, og kirken burde lage noe tilsvarende, om ikke annet så for å punktere en del seiglivete myter om hva en kristen konfirmasjon er.

LES OGSÅ: KrF-leder Knut Arild Hareide: – Abdiserer for humanetikerne

Ingen fasit

HEF mener på sin side at både Blindheim og Nyhus misforstår.

– Utgangspunktet for denne informasjonsfilmen er selvsagt ikke kritikk av kristen konfirmasjon, som også er veldig godt kjent. Det tas ikke stilling til hva kristne konfirmanter lærer. Vi opplever at filmen gir et kortfattet bilde av hvordan kursene våre er, skriver konfirmasjonsrådgiver i HEF, Siri Sandberg, i en e-post til Vårt Land.

Forbundet håper å skape en stemning i kursgruppa som gjør at konfirmantene skal våge å si sin mening om tematikken som løftes frem.

– Det er en forutsetning for gode samtaler. Derfor nevnes det også i filmen at man ikke dømmes for sine meninger. En sentral del av en åpen diskusjon er også at målet ikke er å svare riktig, men å se en problemstilling fra ulike vinkler. Derfor skal kursleder ikke gi konfirmantene en fasit, men gi dem rom for å undre seg, samtale og diskutere sammen, skriver hun.

LES OGSÅ: Over 15.000 meldte seg ut av Den norske kirke på fire dager

En normativ agenda

Førsteamanuensis Morten Holmqvist ved Det teologiske menighetsfakultet synes det meste som kommer frem i filmen fra HEF, like gjerne kunne vært sagt om en kristen konfirmasjon.

– Men selvfølgelig har kristen konfirmasjon en normativ agenda. Kirken vil jo at konfirmantene skal bli kjent med Bibelen og kristen praksis, sier han.

Samtidig er hans inntrykk at konfirmanter både får tenke selv og stille spørsmål i kirken, uten fordømmelse.

– Den gamle stereotypien av en kjedelig prest som står og lirer fra seg lange fraser, tror jeg få opplever. Mange opplever et nytt og fint møte med Den norske kirke i konfirmasjonstiden. Gjennom ungdomsarbeid og ledertrening har kirken blitt proffe på dette, sier han.

LES OGSÅ: Mor reagerer på bibelbrev fra kirken

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter