Nyheter

Tvunget til å bli muslim

Kristne «Sonia» (24) ble kidnappet og tvunget til å skifte tro. I Pakistan blir opptil 1.000 jenter tvangskonvertert hvert år.

Sonia var i ferd med å avslutte mastergraden sin i fysikk da hun en dag fikk en telefon. Noen ville hente henne, for moren var veldig syk, fortalte de.

De ga henne noe å drikke. Da hun våknet, ble hun slått av en mann og truet med pistol. Under tvang måtte den kristne kvinnen si fram den islamske trosbekjennelsen. Hvis ikke, truet kidnapperen med å drepe broren.

LES OGSÅ: TV-show blasfemistengt

Flest hinduer

Sonia har fortalt sin historie til Thea Haavet i Stefanusalliansen. Hun besøkte Pakistan i februar der hun intervjuet mange kristne som har opplevd terror, blasfemianklager eller blitt tvangskonvertert.

Den unge kvinnens historie er ikke unik. Mellom 700 og vel 1.000 jenter og unge kvinner blir hvert år kidnappet og tvangskonvertert. De fleste er hinduer, som utgjør den største minoriteten i Pakistan.

Rømte

Sonia ble en slave i huset til kidnapperen og seksuelt misbrukt. Hun fikk ikke gå ut eller kontakte familien.

Etter nesten to måneder var hun en dag alene sammen med bestemoren i huset. Da klarte hun å rømme.

– Mange unge minoritetskvinner voldtas og har ingen beskyttelse. Kvinner og barn er de mest sårbare når trosfriheten er truet. Kristne blir generelt sett på som annenrangs borgere i Pakistan. Det søkes for eksempel etter kristne til vaskejobber fordi de blir sett på som skitne, sier Thea Haavet.

LES OGSÅ: Jager gudsbespottere

Håp

Tvangskonvertering er ikke noe nytt i Pakistan. Ekstremismen i landet øker, og det fører til mer vold mot minoriteter og mindre toleranse, forteller Haavet. På den bakgrunn tror hun ikke at færre blir tvangskonvertert i tiden som kommer.

– Men Pakistan har et sterkt sivilsamfunn, og mange organisasjoner setter dette på dagsorden. Det gir håp, sier Thea Haavet.

Frihet for tro

Stefanusalliansen er en norsk støtteorganisasjon for forfulgte kristne. Deres partner i Pakistan – Human Friends Organization (HFO) – arbeider sammen med et nettverk av minoritetsorganisasjoner for å hjelpe tvangskonverterte.

HFO er også involvert i saken til 42 kristne menn som er fengslet, mistenkt for å lynsje to mennesker etter bombeangrep mot to kirker i 2015.

Nylig kom det fram at en dommer tilbød de fengslede friheten dersom de konverterte til islam. HFO, som holder til i den kristne bydelen Youhanabad i Lahore der mennene kommer fra, fester lit til historien.

LES OGSÅ: Blasfemisak mot kristen guvernør

Fanget igjen

Sonia er traumatisert etter fangenskapet. I løpet av de to årene som har gått siden kidnappingen, har hun ikke vært ute av huset en eneste gang. Hun er redd for å bli kidnappet igjen eller få kastet syre på seg. Fordi hun er redd for hva som skjer hvis hun blir eksponert, har vi gitt henne fiktivt navn og skjult ansiktet hennes på bildet.

Den unge studenten tror at hun ble utpekt som offer fordi hun var den eneste kristne ved studiet. En dag håper hun å ta doktorgrad i fysikk. Studier i utlandet eller flytting til en annen del av Pakistan kan gi henne frihet, men i en fattig familie blir slikt bare drømmer.

Dårlig beskyttet

Tvangskonvertering er kriminelt i islam, sa statsminister Nawaz Sharif tidligere i år da hinduer feiret Holi-høytiden.

Uttalelsen uttrykker at den jevne pakistaner ikke godtar tvangskonvertering som fenomen, men kidnapperne hevder nesten alltid at jenta har gjort det frivillig. Da blir ofte den muslimske overgriperen trodd framfor den kristne familien, poengterer Thea Haavet.

LES OGSÅ: Norsk blasfemi-støtte

Lovforslag

Delstatsforsamlingen i provinsen Sindh ville før jul vedta en lov som kriminaliserer tvangskonvertering, men muslimske ledere og islamske parti kritiserte den nye loven og klarte å hindre det.

– Hva sentrale myndigheter mener spiller likevel liten rolle for folk som bor på landsbygda. Der har minoriteter dårligere beskyttelse og liten rettssikkerhet, mener Thea Haavet.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Mer fra: Nyheter