Nyheter

Intern uenighet om samarbeid med KrF

Homonettverket i Ap stiller ufravikelige krav om LHBT- og kvinnerettigheter for å snakke med KrF. De møter motbør fra kvinnenettverket og partilederen.

I dag åpner Aps landsmøte i Oslo. Jonas Gahr Støre har åpenlyst fridd til KrF – sist i gårsdagens Vårt Land. Der sa han at han ville «gjøre døren høy» for KrF.

Ikke alle i Arbeiderpartiet deler begeistringen. Homonettverket i partiet ønsker seg et samarbeid uten sentrumspartiet, sekundært en samarbeidsavtale. Det handler om å sette grenser for KrF.

– For oss er det særdeles krevende å skulle samarbeide med KrF. Vi har tre ufravikelige krav som må innfris før det i det hele tatt er aktuelt med regjeringssamtaler, sier leder Jon Reidar Øyan.

LES OGSÅ: Støre gjør «døren høy» for KrF

Ufravikelige krav

Kravene ble vedtatt på nettverkets årsmøte og først omtalt i Klassekampen:

• «Felles ekteskapslov, adopsjonsprøvingsrett og assistert befruktning ligger fast»

• «Menneskers rett til å bestemme over egen kropp skal på ingen måte innskrenkes.»

• «LHBT+-personers rettigheter skal ikke svekkes, men videre styrkes.»

– Svekkelser av abortloven er helt uaktuelt, for eksempel enhver form for reservasjonsrett for fastleger, utdyper Øyan.

Homonettverket advarer med andre ord på det sterkeste mot å kompromisse i viktige verdispørsmål for KrF. Det kan være regulering av fosterreduksjon og motstand mot en tredje kjønnskategori.

LES OGSÅ: På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Kontantstøtte

Homonettverket får støtte et godt stykke på vei fra AUF. Leder Mani Hussaini mener det går grenser for Ap.

– Dette er hva flertallet i Ap mener, men ultimatum er sjelden en god idé. Vi har en samarbeids- og dialoglinje i Ap. Samtidig er det noen smertegrenser for oss, sier AUF-lederen.

Han viser til at Ap uansett aldri vil gå med på endringer i abortloven, og er svært kritisk til å forhandle bort fjerning av kontantstøtten. For mange i Ap er dette absolutter, ifølge ham. Hussaini anser også eggdonasjon som et eksempel på at det er «veldig klare skillelinjer i en del verdispørsmål».

– Dersom KrF legger til side en del av sine konservative standpunktet, utelukker jeg ikke samarbeid, sier AUF-lederen.

LES OGSÅ: Ber Støre fjerne hele kontantstøtten

Forankret frieri

Når Vårt Land tar opp samarbeidskvalene som Homonettverket og AUF har med KrF, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre dette:

– De vet veldig godt hvor partilederen står. Han ønsker å holde døren åpen for sentrum. Og han har har fått bred støtte for dette i sentralstyret og landsstyret.

– Hvor stor er den gruppen som nå ytrer seg kritisk?

– Det store flertallet i Ap er for å ha en åpen dør mot sentrum.

Men også Jonas Gahr Støre synes det går en rød linje – altså at det er grenser: På spørsmål fra Vårt Land vedgår han at vedtatte lover, som ekteskapsloven og abortloven, «står veldig fast». Utover dette er de fleste verdispørsmål oppe til forhandling. Det være seg eggdonasjon, kontantstøtte eller kunstig befruktning for enslige:

– I viktige spørsmål knyttet til verdier, har jeg lært at vi kan snakke om alt, sier Støre, som viser til byrådssamarbeidet i Bergen som et eksempel til etterfølgelse.

LES OGSÅ: Press i Ap for mer nøytral livssynspolitikk

Vil samarbeide bredt

Partilederen får støtte fra Kvinnenettverkets leder, Anniken Huitfeldt. Hun ønsker å samarbeide bredt.

– Jeg er uenig i homonettverkets grep om å stille krav for i det hele tatt å snakke med KrF. De uenighetene er overkommelige. Grunnlaget for samarbeid er ikke at KrF forandrer seg i disse spørsmålene, men at man finner gode løsninger, sier hun.

Trekker du en rød linje et sted?

– Ved lover som allerede er vedtatt, som abortloven og ekteskapsloven. KrF har heller ikke hatt noen ambisjoner om å få endret dem, men står for sine holdninger, svarer Huitfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter