Nyheter

Bisp vil ha erkebiskop

Olav Engelbrektsson var den siste erkebiskopen i Norge, fram til reformasjonen i 1537. Nå vil biskop Atle Sommerfeldt innføre erkebiskopstittelen igjen – i den lutherske folkekirken.

– Erkebiskopstittelen er økumenisk og internasjonalt forståelig, samtidig som den vil knytte an til en 400 år gammel tradisjon, sier Den norske kirkes biskop i Borg. Sommerfeldt har liten sans for at Bispemøtets leder skal fortsette med tittelen preses. Han har heller ikke mye til overs for betegnelsen ledende biskop.

Førstemann for 866 år siden

Nidaros bispedømmeråd og biskop Tor Singsaas gir støtte til tanken om å gjenoppta erkebiskopstittelen – 866 år etter at paven i Roma utnevnte den første erkebiskopen i Norge. Men dette er i mindre grad en hastesak for Singsaas enn det er for bispekollega Sommerfeldt:

– I 2030 skal vi markere 1000-årsjubileet for kristningen av Norge. Jeg tror det innen den tid vil vise seg at erkebiskop er en mer ønskelig og symboltung, kirkelig betegnelse enn preses, sier Singsaas til Vårt Land.

Kirkelederne i Trøndelag er ellers mest opptatt av at «det er av stor symbolsk betydning at preses har Nidarosdomen og Erkebispegården som utgangspunkt for sin tjeneste».

Ikke brudd til den ene, universelle kirke

Biskop Atle Sommerfeldt vil at den biskoppelige lederrollen i Den norske kirke skal tituleres som i de lutherske nabokirkene i Sverige og Finland: «Valg av tittelen erkebiskop vil signalisere at det å være en reformatorisk, evangelisk-luthersk kirke, ikke innebærer brudd i forhold til den ene, hellige, universelle kirke, men en tilslutning til det genuint apostoliske vitnesbyrd i den universelle kirke, slik dette er blitt overlevert fra kristningstiden og fram til i dag i Den norske kirke», skriver han i sin høringsuttalelse.

Men Sommerfeldt får liten støtte i den brede, kirkelige høringen om ny ordning for utpeking av biskoper. I sitt eget bispedømmeråd får biskopen tilslutning fra bare to representanter.

Flertallet i Borg bispedømmeråd fremholder i sin høringsuttalelse at tittelen erkebiskop har siden reformasjonen ble innført ikke hatt noen tradisjon i Den norske kirke:

«Det vil i en folkekirke også kunne oppleves som problematisk at man innfører en tittel med tradisjonelt hierarkiske konnotasjoner. (Konnotativ, med bibetydninger; som vekker assosiasjoner. reds. anm.) Nåværende titulering kommuniserer dessuten godt hva som er ledende biskops/preses myndighet og ansvar.»

I Svenska kyrkan leder erkebiskopen ikke bare Bispemøtet, men også det nasjonale Kirkerådet og Kirkemøtets lærenemnd.

Atle Sommerfeldt mener tittelen erkebiskop vil være dekkende for hva som er nåværende preses faktiske gjøremål, og hva kirken ønsker skal være kirkelederens autoritet og posisjon i kirke og offentlighet:

– En myte om erkebiskopene

«Det er en myte at erkebiskopene i lutherske, anglikanske og katolske kirker utøver jurisdiksjon over de andre biskopene og deres bispedømmer. Erkebiskopene har i disse kirkene ikke instruksjonsmyndighet over de andre biskopene, men er primus inter pares («første blant likemenn»), slik Den norske kirke tenker om sin preses», understreker Sommerfeldt.

Kirkemøtet 2009 vedtok med stort flertall at navnet skulle være «ledende biskop». Biskopene argumenterte den gang for preses-betegnelsen, og bare étt av Kirkemøtets medlemmer talte for å ta i bruk erkebiskopstittelen.

Men det er preses som har slått igjennom og blir brukt både innad i kirken og i det offentlige rom. Og nettopp slik vil det store flertall av kirkelige høringsinstanser også ha det i fremtiden.

LES MER: Preses vil ikke kalles ledende biskop

– Innarbeidet i media og offentlighet

Bispemøtets leder, Helga Haugland Byfuglien synes ledende biskop er en omstendelig tittel som i liten grad er benyttet utenfor kirkelige organer:

«Benevnelsen preses er langt bedre innarbeidet, er brukt av mediene og offentligheten for øvrig, og dekker også funksjonens innhold» skriver hun i sin høringsuttalelse.

LES MER: Vil at valgvinneren alltid blir biskop

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter