Nyheter

Vil at valgvinneren alltid blir biskop

Et flertall av menighetsrådene vil skrote systemet som gjorde Ivar Braut til biskop i Stavanger. De vil ha en ren valgordning.

Det viser høringen som Den norske kirke nå har gjennomført. Rådgiver Andreas Henriksen Aarflot i Kirkerådets avdeling for kirkeordning opplyser at 52 prosent av menighetsrådene som har svart, anbefaler en ren valgordning som ny måte å utpeke biskoper.

Stemningen har snudd

Nær dobbelt så mange menighetsråd som i en tilsvarende høring for tre år siden, går nå inn for en valgordning som innebærer at den kandidaten som etter én eller to valgomganger får mer enn halvparten av stemmene, er tilsatt.

Stemningen er mer delt blant biskopene og bispedømmerådene­: Åtte av dem går inn for ren valgordning og åtte høringsinstanser i denne kategorien som går inn for tilsetting i et særskilt tilsettingsorgan. Færre går inn for tilsetting i Kirkerådet – slik ordningen er nå.

I morgen er fristen i den rådgivende, brede avstemningen om hvem som bør bli ny biskop i Nidaros. I tråd med gjeldende ordning går de tre kandidatene­ med størst oppslutning videre til neste runde, der Nidaros bispedømmeråd skal rangere sine favoritter. De 12 biskopene skal samtidig også begrunne sin rangering. Men til sjuende og sist kan Kirke­rådet se helt bort fra alt dette – og tilsette den de selv helst vil ha blant de tre.

– Ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at så mange går for rent valg, sier prost Helge Sylfest Gaard til Vårt Land.

Han var den klare vinneren av den kirkelige avstemningen, og fikk størst oppslutning blant biskoper og i bispedømmerådet da Stavanger i høst skulle rekruttere ny biskop. Men et stort flertall i Kirkerådet skrotet Gaards kandidatur. Han ønsker ikke å kommentere fremtidig bisperekruttering, men viser til hva han som prost i Karmøy har skrevet i sitt høringsbrev:

Styrken ved ren valgordning er at menighetsråd og ansatte i vedkommende bispedømme får direkte påvirkning på hvem de skal få som biskop. Det vil gi mer påvirkning fra soknet, fra kirken nedenfra.

I dagens ordning er det en dissonans mellom forventningene til de som stemmer og til Kirkerådet som kan velge fritt mellom de tre gjenstående kandidatene. Ulempen er at det lokale demokratiet kan kjenne seg overkjørt.

LES MER: Vil beholde ordningen med omfattende prosess

Ordning for fall?

Høringssvarende om ny ordning for utpeking av biskoper kan tyde på at dagens ordning står for fall.

– Det er en hovedtendens at mange høringsinstanser går inn for en ren valgordning. Men jeg må ta forbehold om at sammenfatningen av høringssvarene, og vekting av svarene, ennå ikke er foretatt. Det blir opp til det valgte Kirkerådet og i siste ­omgang Kirke­møtet neste år, hvilken ordning man går inn for, sier ­Andreas Henriksen Aarflot i Kirkerådets sekretariat.

Blant biskopene som argumenterer for at man ikke skal rekruttere gjennom en ren valgordning, blir det særlig pekt på at en slik ordning «kan utfordre helhetskirkelige hensyn», som preses Helga Haugland Byfuglien skriver.

En av hennes kolleger, Tor Singsaas i Nidaros, mener at helhetskirkelige behov vil bli ivaretatt også ved rene valg: «En valgordning vil gi den beste muligheten til å sikre bispetjenestens uavhengighet. Bare gjennom en bred valgordning kan bispetjenesten vernes mot ulike ønsker om å sikre seg kontroll over ­utvelgelsesprosessen og Bispemøtets sammensetning. Uavhengighet vil sikre maktfordeling i praksis».

LES MER: Er biskopene for like?

Flertallet i Stavanger ­bispedømmeråd ønsker rent bispevalg, men et mindretall vil at Kirke­rådet skal ha tilsettingsmyndigheten. Flertallet ­argumenterer med at en ren valgordning vil sikre både lokal og nasjonal forankring for biskopen: «Utvalget av stemmeberettigede gir en balansert vurdering fra kvalifiserte og berørte aktører, og denne vurderingen bør ikke kunne overprøves av et annet organ.»

LES MER: Vil prioritere sine egne biskoper

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter