Nyheter

Ber Støre fjerne hele kontantstøtten

Tolv partilag vil skrote Aps «ventestøtte» og si det rett ut: Fjern hele kontantstøtten. Et styrket Sp varsler verdikamp.

– Vi mener det er gode grunner til å fjerne kontantstøtten. For oss er likestilling og kvinners deltakelse i arbeidslivet den viktigste begrunnelsen, sier Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti.

To fylkeslag, fire lokallag, fire AUF-lag, Fagbevegelsens Arbeiderpartilag og Oslo Arbeidersamfunn har fremmet forslag om å programfeste fjerning av kontantstøtten.

LES OGSÅ: Ap vil stille kvinnekrav til trossamfunn

Svært mange

Dette er Arbeiderpartiets tradisjonelle standpunkt, men sentralstyret innstilte i stedet på en såkalt ventestøtte «fra foreldrepermisjonen tar slutt til barnehageplass tilbys». Dermed er det duket for strid om kontantstøtten på Aps landsmøte over påske.

– Svært mange i Ap er i utgangspunktet motstandere av kontantstøtte. Men når det først er innført, er det en diskusjon om hvordan den skal fjernes. Den er allerede delvis fjernet, men det er ulike syn på hvor raskt og hvordan den bør fjernes, sier Olsen.

LES OGSÅ: På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Senterpartiet

Uansett landsmøteutfall vil Ap møte kraftig motstand fra et rekordstort Senterparti i eventuelle regjeringsforhandlinger. Nylig banket de gjennom et program som «vil videreføre den målrettede kontantstøtteordningen for barn mellom ett og to år».

– Vi går inn for å gi foreldrene mulighet til å velge kontantstøtte og å få mer tid til barna det første året etter permisjon. Dette er en veldig verdifull tid, både for barn og foreldre, sier Liv Signe Navarsete.

Den tidligere partilederen er en av dem som har kjempet for kontantstøttens plass i Sp-programmet på landsmøte etter landsmøte – og i den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen med motstanderne i Ap og SV. Også den kampen vant hun og partiet.

– Vi kjempet veldig for å beholde kontantstøtten. Det handler faktisk om å gi familiene litt rom til å velge. Dette synet er ganske grunnfestet i Sp, sier Navarsete.

Kan Ap bare glemme å fjerne kontantstøtten, særlig når Sp har vokst seg så stort?

– Vi har ingen absolutter, bortsett fra EU-medlemskap, men i veldig store deler av Sp er dette et viktig verdispørsmål. Og da er vi ikke så enkle å ha med å gjøre, sier Navarsete, og ler.

LES OGSÅ: Ap vil legge om privatskolepolitikken

Verdispørsmål

Sist Ap og Sp satt i regjering sammen, kranglet de om flere såkalte verdisaker enn kontantstøtten – blant annet blasfemilov, statskirkens fremtid og ekteskap for homofile. Nå er statskirken historie, og Sp myknet synet på homoekteskap før den nye ekteskapsloven ble vedtatt i 2008.

Men det er fortsatt solid konfliktpotensial på felter som bioteknologi, der Ap vil tillate eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige. Ap vil også vurdere flere juridiske foreldre og innføring av et tredje kjønn (hen). Partikilder i Sp er skeptiske.

KrF og Sp kan sammen bli en stor blokk og veie tungt på vektskåla i disse sakene om begge partiene samarbeider med Ap, Navarsete?

– Det er ingen tvil om at vi vil kunne stå veldig samlet om verdisaker som dette. Jo større tyngde det er bak de standpunktene, desto sterke står vi i forhandlinger i det daglige. Jeg er veldig åpen for et sånt samarbeid, men KrF må velge selv.

LES OGSÅ: Sp jakter på kirkens «arvesølv»

– Ikke viktigst

Finnmarks delegasjonsleder, fylkesordfører Runar Sjåstad, har ikke vært i kontakt med andre landsmøtedelegater og sjekket ut hvor hardt de vil kjempe mot kontantstøtten.

– Tror du ventestøtten kan bli veltet?

– Det er vanskelig å si. Jeg har ikke registrert et stort engasjement rundt ventestøtten i det hele tatt. Foran landsmøtet har vi ikke konsentrert oss så mye om akkurat dette, og representantene vil stå remmelig fritt til å stemme ut fra egen overbevisning, sier Sjåstad.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter