Nyheter

Overlege advarer mot sjaman-turisme

– Bruk av psykedeliske stoffer kan i verste fall være dødelig, sier overlege Merete Vevelstad ved Oslo universitetssykehus.

– Vi har fått telefoner fra nordmenn som har rapportert om svært skremmende opplevelser ved bruk av hallusinogene stoffer ved åndelige ritualer, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus. Avdelingen har nasjonalt ansvar for rettstoksikologisk analyse og fortolkning av rusgivende stoffer og forgiftning. Her ser man en tydelig trend:

De siste fire årene har det vært en økning i nordmenns bruk av psykedeliske stoffer. LSD er blant stoffene som øker mest, ifølge overlegen.

– Vi ser stadig bilførere som kjører i LSD-rus. Også tall fra Kripos og Tollvesenet viser økende beslag av LSD. Sykehus får ukentlig inn pasienter med psykoser knyttet til bruk av nye psykedeliske stoffer, sier Vevelstad.

LES OGSÅ: Religiøs russ kan ha rusdempende effekt

Endrer farge og lukt

Psykedelika er en samlebetegnelse for bevissthetsforstyrrende stoffer som finnes i for eksempel LSD, fleinsopp og meskalin fra Peyote-kaktusen.

– Felles for dem er at den kraftige rusopplevelsen endrer bevisstheten og gir en psykoseliknende tilstand. Dessuten gir de også sansebedrag ved at de endrer farge, form, lukt og lyd, forteller hun.

I den mest potente enden av skalaen befinner LSD seg. Selv en dose på 0,1 milligram vil gi de nevnte virkningene.

– Fleinsopp må du derimot innta mye av for å få samme effekt, opplyser Vevelstad.

Drikken Ayahuasca, som tilbys av sjamaner i religiøse seremonier i flere land i Sør-Amerika, inneholder det psykedeliske rusmidlet dimetyltryptamin (DMT), som har LSD-liknende virkninger.

LES OGSÅ: Ungdomsledere vil undervise yngre om sex og rus

Skremmende opplevelse

– Ayahuasca gjør deg desorientert med tanke på tid og sted, og tankene dine kan få uante meninger. Er brukeren i en sårbar situasjon, og kanskje også tar en stor dose, vil vedkommende kunne få en fryktelig skremmende opplevelse.

En direkte helsefare har drikken imidlertid ikke, ifølge henne.

– Stoffene er ikke giftige som sådan, men de endrer oppfattelsesevnen og ulykkesrisikoen er derfor stor. Man kan også få langvarige psykiske problemer. Tar man det i større doser, kan man bli forgiftet og i verste fall dø, sier Vevelstad.

LES OGSÅ: – Lovsang er rus

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter