Nyheter

George Clooney refser lederskapet

Den samfunnsengasjerte Hollywood-stjernen George Clooney mener krisen i Sør-Sudan er skapt av myndighetene, og krever de ansvarlige straffet.

I et innlegg i The Washington Post går Clooney og John Prendergast til frontalangrep på lederskapet i verdens yngste land. De hevder at det ikke er tilstrekkelig å hevde at den tragiske krisen er menneskeskapt:

– Krisen kan mer korrekt beskrives som «myndighetsskapt».

Står bak utsulting

I innlegget advarer de om at tusenvis av sørsudanere risikerer sultedøden, og i verste fall hundretusenvis. De trekker paralleller til det sudanske Bashir-regimet, som under den over 20 år lange borgerkrigen «regelmessig angrep matproduksjon og brukte utsulting som våpen».

– Det resulterte i lokale sultkatastrofer og rundt to millioner sørsudanske tap av liv under konflikten mellom nord og sør. Nå som Sør-Sudan har vunnet sin uavhengighet, bruker Salva Kiirs regjering i Juba samme destruktive strategi som Bashir brukte mot dem.

LES OGSÅ: Krever penger for å få hjelp

Går etter sivile mål

Clooney og Prendergast viser til at både regjeringsstyrker og opprørere langt oftere angriper sivile mål, enn hverandre:

– De går løs på midlene til overlevelse for sivilbefolkning som de mener ikke støtter dem. Spesielt raider de husdyr i områder der kyr representerer opparbeidet sparing og brukes i bytteøkonomien. (...) Regjeringen har også nylig konsentrert angrep i landbruksområder som tradisjonelt har produsert mat til store deler av Sør-Sudan.

Fellesprosjektet The Sentry har avdekket at Kiir og eliten rundt ham beriker seg på krigen som har skapt sultkatastrofen.

Krigsforbrytelser

– I dagens Sør-Sudan lønner det seg med krigsforbrytelser. Ingen må stå til ansvar for overgrep og plyndring, eller for hungersnøden der fører til, skriver de i innlegget.

De krever at de ansvarlige bør betale en høy pris for å ha skapt krisen og skodd seg på krigen:

– Selv om verden trår til mot hungersnøden, så er det på tide å adressere de bakenforliggende årsakene og kreve at de ansvarlige må betale for sine forbrytelser.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter