Nyheter

Høyre freder barnetrygden og kontantstøtten

Etter en innstendig appell fra partiets nestor Kåre Willoch om å ligge unna barnetrygden, fredet landsmøtet den fredag ettermiddag. Forslag om å fjerne kontantstøtten falt.

Bilde 1 av 2

Det er klart etter en familiepolitisk thriller på Gardermoen, der Høyres landsmøte skulle ta stilling til barnetrygden og kontantstøtte. Programkomiteen var splittet på midten om barnetrygden.

• Den ene halvdelen ville gå så langt som å skrote hele ordningen og heller bruke pengene på gratis barnehage og SFO.

• Komitéleder Torbjørn Røe Isaksens dobbeltstemme sikret imidlertid at komiteen innstilte på å «beholde barnetrygden, men vurdere alternative innretninger for å sikre familier med svak økonomi».

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide: – Klokt av Høyre

Snudde om barnetrygden

Redaksjonskomiteen foreslo fredag derimot å endre programkomiteens innstilling og frede barnetrygden, til «beholde barnetrygden og vurdere andre målrettede tiltak for å støtte barnefamilier med svak økonomi». I så fall vil ikke innretningen endres og ordningen forbli universell.

Endringsforslaget kom rett etter at tidligere statsminister Kåre Willoch argumenterte sterkt mot å endre og svekke barnetrygden i sin tale til landsmøte.

– Vårt nye forslag er ment å ivareta det vi opplever er ånden i salen, sa redaksjonskomiteens leder, stortingsrepresentant Frank Jenssen, da han talte klokka halv tre.

– Det vil si å beholde barnetrygden, og heller vurdere andre tiltak for å hjelpe familier med svak økonomi. Vi håper det kan samle landsmøteflertall i dag, sa han.

Forslaget samlet et svært stort flertall.

LES OGSÅ: Høyre utsatte ja til eggdonasjon

Applaus for å beholde dagens barnetrygd

Da hadde parlamentarisk leder Trond Helleland og stortingsrepresentant Kristin Vinje rukker å duellere om barnetrygden på scenen.

Helleland hadde støttet programkomiteens innstilling, men ba nå landsmøtet følge Kåre Willochs råd. Han fikk mye større applaus enn Vinje, som vil fjerne barnetrygden til fordel for gratis barnehage og SFO.

Andre som gikk på talerstolen for å erklære støtte til barnetrygden var Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enig med seg selv

Kontantstøtte i spill

Kontantstøtten var også i spill på Høyre-landsmøtet. Programkomiteen går i sin innstiling inn for å «beholde en kontantstøtte, men vurdere dagens innretning». Det er i så fall ikke gitt at dagens utgave av kontantstøtten vil ligge fast.

Fylkeslagene i Oslo og Oppland, samt Bergen Høyre og kvinneforumet, vil derimot fjerne hele kontantstøtten og har sendt inn såkalte endringsforslag om det. De kan komme opp til avstemning.

– Redaksjonskomiteen vil advare mot å vedta noen av de alternative forslagene, sa redaksjonskomiteens leder Frank Jenssen til landsmøtesalen fredag ettermiddag.

Det skjedde heller ikke. Dermed ble programkomiteens fleksible innstilling om å «beholde en kontantstøtte, men vurdere dagens innretning» stående.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter