Nyheter

Færre bruker alternativ behandling

Toppblogger Sophie Elise Isachsen har begynt å gå til healer. Stadig færre nordmenn gjør som henne. I fjor brukte vi likevel fire milliarder kroner på alternativ behandling.

«Etter at jeg begynte å gå til healer har jeg ikke hatt angst en eneste gang. Det er mulig det er en slags ‘placebo’ effekt, men hva så om det ikke er ekte på ordentlig - for om jeg tror på det, og det funker for meg - da er det jo plutselig ekte likevel?»

Sitatet er hentet fra bloggen til toppblogger Sophie Elise Isachsen, som i helgen fortalte sine flere tusen lesere at hun for to måneder siden begynte å gå til healer for å bli kvitt sin eksistensielle angst. Isachsen har blant annet fått en krystallpendel som hun tror er koblet opp mot sin egen underbevissthet, og som hjelper henne til å ta avgjørelser i hverdagen, opplyser hun.

LES OGSÅ: Nav sponser healer-utdannelser

Bruker mer penger

I går skrev Vårt Land om arbeidsledige som fikk Nav-støtte for å omskolere seg til å bli healere og alternative­ ­behandlere. Samlet sett brukte nordmenn over fire milliarder på slik behandling i fjor. Det ­inkluderer både behandlingstimer hos alternativ behandler, bruk av urter og naturmidler, samt selvhjelpsteknikker. Det viser en ny rapport fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam).

– Færre oppsøker og bruker alternativ behandling, men de som gjør det bruker mer penger, sier forskningsleder og professor Vinjar Fønnebø ved Nafkam til fagbladet Sykepleien, som først omtalte rapporten.

De mest brukte terapiformene i fjor var massasje (11,9 prosent), akupunktur (3,6 prosent), naprapati (2,6 prosent), soneterapi (1,7 prosent), osteopati (1,2 prosent), kopping (1,2 prosent) og «andre» alternative behandlinger (1,8 prosent), ifølge undersøkelsen.

LES OGSÅ: – Ikke statens oppgave å finansiere healere

Media medvirkende årsak

I 2014 oppga 40 prosent at de hadde brukt alternativ behandling. I fjor svarte 36 prosent det samme. Professor Vinjar Fønnebø tror media og samfunnsdebatten kan være en medvirkende årsak til at tallene har gått noe ned.

– Samtidig har det manglende kravet til medisinsk kompetanse hos utøverne blitt presentert gjentatte ganger som en mulig indirekte risiko ved alternativ behandling. Dette kan kanskje tyde på at opinionen er blitt noe mer kritisk til bransjen, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: MF-professoren som fikk varme hender

Utdritnignsprogram

NRK-programmet Folkeopplysningen har i flere episoder sett med kritisk blikk på flere alternative behandlingsformer. Det har fått flere såkalte medier til å reagere: «Et utdritningsprogram», uttalte Wenche Tømmervik til Vårt Land i fjor. Hun markedsfører seg som medium og healer, og mener personene bak programmet ønsker å fjerne all overtro og religion.

– Det er vanskelig å si om vårt program har noe med nedgangen i bruken av alternative behandlingsformer å gjøre, sier programleder i Folkeopplysningen, Andreas Wahl.

– Men at 200 000 nordmenn har funnet andre ting å bruke penger på ser jeg jo som positivt. De som har plager håper jeg bruker det på virksom behandling, legger han til.

LES OGSÅ: Kristent retreat-sted ble advart mot å bruke rosenmetoden

Nøktern beskrivelse

Alternative behandlere har flere ganger vært under lupen til Forbrukerombudet. De varsler i år nye tilsynsaksjoner å finne aktører som lover mer enn de har grunnlag for, skriver fagbladet Sykepleien.

– Vi vil særlig se etter påstander om at alternativ behandling har effekt på alvorlige sykdommer og lidelser, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth, til fagbladet.

«Det skal kun gis en nøktern og saklig beskrivelse av virksomheten og det skal ikke hevdes at behandlingsformer har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser», heter det i forskriften om markedsføring av alternativ behandling av sykdom.

LES OGSÅ: Medier advarer synske mot NRK

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter