Nyheter

Mener Oslo Symposium forfekter en annen religion

De har gjort kristendom til et verktøy for politisk møtevirksomhet, sier Oslo-prost Trond Bakkevig.

Bilde 1 av 2

– Bakkevig tar feil, mener leder for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø.

Prosten i Oslo bispedømme er på sin side tindrende klar:

– Arrangementet er misbruk av kristendommen, sier Trond Bakkevig.

Fredag gikk han hardt ut mot den kristenkonservative mønstringen Oslo Symposium som ble avholdt denne helgen. I en debattråd på Facebook-siden til humanetiker og ekspinsevenn Levi Fragell, skriver Bakkevig om mønstringen: «Dette er et slikt arrangement som den dypt konservative biskop Bo Giertz ville kalt en annen religion. Jeg er enig med ham, uten å dele hans kristenkonservative syn.»

Utgangspunktet for tråden var Fragells lenking til Dagbladet-kronikken «En feiring av løgn, anti-vitenskap og elendig moral», hvor forfatter Espen Goffeng tar et oppgjør med den kristenkonservative storsamlingen.

LES OGSÅ PÅ VERDIDEBATT.NO: – Klandreverdig at virksomheter som Oslo Symposium ikke blir kritisk avvist av normalt oppdaterte samfunnsaktører, skriver Levi Fragell.

Mener de er på avveier

– Hva konkret gjør Oslo Symposium til «en annen religion», Trond Bakkevig?

– Det er problematisk at de har gjort kristendom til et verktøy for politisk møtevirksomhet.

– Hvorfor er det problematisk?

– Fordi kristendom ikke handler om politikk, men om vårt møte med Gud. Vi har alle forskjellige, politiske oppfatninger. Samtidig finnes det oppriktige og dyktige troende kristne i alle politiske partier, og det skal vi respektere. Men når kristendom i seg selv blir et politisk prosjekt som dette, så er de på avveier, sier han.

LES OGSÅ: Arbeiderpartilederen kritiserer Ystebøs kristne budskap

Peker på politiske utfordringer

Oslo Symposium har som hovedmål å demme opp mot sekularisering – og ikke minst sikre ikke-sosialistisk regjering i landet. Primus motor i storsamlingen, Bjarte Ystebø, er tydelig på at Bakkevig «tar feil» i sin kritikk av mønstringen.

– Menigheten er sannhetens støtte og grunnvoll. Vi har en viktig oppgave i den politiske debatten. Det gjaldt i sin tid kampen mot nazismen og apartheid, og det gjelder i dag mot sekulærfundamentalismen og antisemittismen, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Kristne vil naturligvis konkludere forskjellig politisk, og det gjør også deltakerne på Oslo Symposium, fremholder han.

– Fra vår side som arrangør peker vi på noen reelle, politiske utfordringer som berører trosfriheten i vårt eget land og vern om den kristne kulturen. Det engasjerer mange kristne, men ikke nødvendigvis alle i den kirkelige elite, som Bakkevig tilhører.

LES OGSÅ: Hareide ristet Listhaug hos kristenkonservative på Oslo Symposium

– Forsøk på kirkesplittelse

Også leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, går hardt ut mot mønstringen.

– Oslo Symposiums kobling mellom kristentro og enkelte politiske partiet er meget problematisk. Å forsøke å lime kristen tro til bestemte politiske partier opplever jeg som et direkte forsøk å bedrive kirkesplittelse.

Hun reagerer sterkt på flere av uttalelsene deres som er koblet til politikk.

– Kristne har ulike, politiske preferanser, og det er ikke slik at kristen tro lar seg mynte ut i ett politisk program.

LES OGSÅ: Bjarte Ystebø har samla inn 400.000 til Oslo Symposium

Kristenkonservativt press

Bjarte Ystebø reagerer slik på uttalelsene hennes:

– Lederen for Kirkerådet bør ikke snakke for høyt om kirkesplittelse i disse dager, når vi ser hvordan hennes flertall er i ferd med å gjøre store grupper kirkeløse, skriver han i e-posten.

Fredag uttalte Ystebø i Vårt Land hvordan han ønsker å bygge opp et kristenkonservativt press for å sikre at KrF holder seg til Erna Solberg, Siv Jensen og Sylvi Listhaug. «Vi har mange mål. Men nå er ett av dem er tydelig: Vi ønsker ikke Ap tilbake til makten ved høstens valg. Det er et budskap som er veldig viktig for oss», sa han.

LES OGSÅ: Mike Huckabee til Oslo Symposium

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter