Nyheter

Fattige land tar inn flest flyktninger

Ingen rike land er blant de ti i verden som tar den tyngste byrden med å huse flyktninger, målt ut fra mottakerlandenes økonomiske evne.

Det er skapt inntrykk av at Europa har påtatt seg en enorm bør for å hjelpe flyktninger de siste årene. Tallene forteller noe annet: Av de ti landene i verden som i fjor huset flest flyktninger, var det bare et eneste europeisk land; Tyskland.

Selv Tyskland, som i fjor var verstland for rundt en halv million flyktninger, kommer bare så vidt med blant de ti på topp, på en niendeplass på listen (se faktaramme).

Flest i Tyrkia

Den politiske ledelsen i Tyrkia får kritikk for å føre landet i antidemokratisk retning, men styrer det landet som tar seg av desidert flest flyktninger: 2,8 millioner. Det er 1,2 millioner flere enn neste land på listen, Pakistan. Nå er vil imidlertid Pakistan presse gjennom omfattende retur av flyktninger til Afghanistan, tross betydelig forverret sikkerhet i nabolandet.

Tyrkias store innsats skyldes primært to faktorer: Det er et naboland til krigsherjede Syria, som er verdens største produsent av flyktninger. Myndighetene får dessuten betalt av EU gjennom en omfattende avtale som innebærer løfter om tre milliarder euro til Tyrkia nå, og nye tre milliarder euro på sikt. Totalt tilsvarer det over 53 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Kristne må flykte for livet fra Nord-Sinai

Fattig vertskap

Hvis man måler antallet flyktninger ut fra landenes innbyggertall eller økonomiske evne, er det igjen fattige land som gjør den største innsatsen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR):

• Syrias naboland Libanon og Jordan tar desidert flest flyktninger i forhold til eget innbyggertall.

• Målt ut fra økonomisk evne, tar Sør-Sudan og Tsjad den største byrden med flyktninger.

• Åtte av de ti landene som tar flest flyktninger ut fra økonomisk evne, er fattige land i Afrika. De to andre er i Midtøsten: Libanon og Jordan.

Etter første halvår i fjor – som er det siste man har oppdatert statistikk for – utgjorde syere verdens kart største gruppe flyktninger, altså mennesker som har flyktet over landegrenser. Hver tredje av verdens 16,5 millioner flyktninger er syrisk. Antallet syriske flyktninger er nå 5,3 millioner, på størrelse med hele den norske befolkningen.

Etterlyst: Solidaritet

Statistikken får FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, til å konkludere med at «de største bidragsyterne for å tilby en trygg havn for verdens flyktninger, er fattige samfunn». Han etterlyser større solidaritet:

– I dag står vi overfor en krise som ikke så mye handler om antall, men om samarbeid og solidaritet, spesielt med tanke på at de fleste flyktninger blir værende i de landene som er naboer til deres krigsherjede hjemland.

Selv om antallet flyktninger var noe høyere tidlig på 1990-tallet, og økningen bremset i fjor sammenlignet med rekordåret 2015, så øker fortsatt tallet. Første halvår i fjor ble 1,7 millioner mennesker drevet på flukt i eget land, mens 1,5 millioner flyktet over landegrenser.

LES OGSÅ: Trump gir mer til våpen – mindre til bistand

Stenger grenser

Mye kritikk er den siste tiden rettet mot USAs forsøk på å innføre midlertidig innreiseforbud fra sju hovedsakelig muslimske land. Europeiske land kommer imidlertid ikke stort bedre ut. I går kom tall som viser at europeiske land hittil bare har tatt imot 8 prosent av de 160.000 flyktningene de har påtatt seg å omplassere fra helsefarlige og overfylte leirer i Hellas og Italia innen september.

Bare Malta og Finland har møtt forpliktelsene. Ungarn, Østerrike og Polen nekter å bidra på omplasseringen, mens Tsjekkia, Bulgaria, Kroatia og Slovakia bare vil ta imot slike flyktninger «på svært begrenset basis».

Streng politikk, Tyrkia-avtale, grensegjerder og motvilje mot flyktninger ser ut til å ha en avskrekkende effekt: Antallet flyktninger over Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas har sunket dramatisk, fra 10.000 mennesker daglig på det meste i oktober 2015, til drøyt 40 per dag nå.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter