Nyheter

Norge og 18 andre land overtar amerikansk abort-bistand

Denne uka møtes 19 land på giverkonferansen «Hun bestemmer». Sammen skal de gjøre opp for USAs bistandskutt til abort-hjelp. Norge bidrar med 85 millioner kroner.

Da USAs president Donald Trump med et pennestrøk stanset all amerikansk bistand til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, tok Nederlands utviklingsminister Lilianne Ploumen affære. Gjennom initiativet «Hun bestemmer» oppfordrer hun regjeringer verden over til å bidra til å tette igjen hullet på rundt 600 millioner dollar. Det er hva amerikanske bistandsorganisasjoner mister av midler til arbeid med trygg abort for sårbare kvinner.

– Når du er utviklingsminister, er en av de gode tingene at du kan gjøre noe. Det er derfor jeg kom på ideen om å lage dette fondet, sier Ploumen til New York Times.

Hittil har 19 land erklært sin støtte til det nederlandske initiativet. Torsdag denne uka møtes alle på en giverkonferanse i Brussel. Målet er å samle inn så mye penger som mulig, samt å bygge en bred, politisk allianse som skal jobbe for tiltak som kan kompensere for Trumps presidentordre, som omtales som «the global gag rule».

LES OGSÅ: Trump kutter støttet til organisasjoner som informerer om abort

Norsk gir 85 millioner kroner

Norge er blant landene som støtter det nederlandske initiativet, og regjeringen annonserer nå at den styrker satsingen på familieplanlegging og trygge aborter med 85 millioner kroner. Den økte satsingen kommer etter at Norge de siste tre årene har kuttet 66 millioner kroner i støtten til FNs befolkningsfond, som i hovedsak jobber med reproduktiv helse.

– Regjeringen støtter Nederlands initiativ «Hun bestemmer». Vi har tatt initiativ til tett dialog med de andre nordiske landene om økt satsing for å motvirke bortfallet av amerikansk finansiering - en reduksjon vi vet vil ramme jenter og kvinner i utviklingsland hardest, sier utenriksminister Børge Brende.

LES OGSÅ: Frykter effekten av mindre bistand til abort

Svenskene og danskene arrangerer konferansen

Norges naboland Sverige og Danmark skal begge være medarrangører på torsdagens pengeinnsamling. Initiativtaker Lilianne Ploumen sier til New York Times at hun ikke ville fått det til uten hjelp fra de svenske og danske regjeringene.

– En stund var «Hun bestemmer» det eneste jeg jobbet med døgnet rundt. Det var jo flott, men jeg trengte hjelp. Svenskene, danskene, finnene, Luxembourg og Canada har alle vært støttende, sier den nederlandske utviklingsministeren.

Pressetalskvinne for det svenske departementet for utviklingssamarbeid, Annika Flensburg, sier til Vårt Land at det var en selvfølge at Sverige skulle hjelpe til med å arrangere giverkonferansen.

– I Sverige prioriterer vi bistand som går til kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Vi er en feministisk regjering, og det er viktig for oss å løfte fram kvinners rettigheter, forklarer hun.

Norge skal ikke være med på arrangørsiden, noe leder for utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap), synes er «pinlig».

– Stortinget har lenge presset på at regjeringen skal dra på konferansen. Endelig sa de ja, men det er pinlig at de ikke er med å arrangere, slik Sverige og Danmark gjør, sier Huitfeldt, som selv drar til Brussel på eget initiativ.

LES OGSÅ: Kvinner får ikke gå ombord i abort-skip

KrF vil bare støtte tiltak til aborthjelp der abort er lovlig

Tidligere denne måneden anklaget Kirkens Nødhjelp (KN) KrF for å være fraværende i debatten om USAs bistandskutt. Generalsekretær i KN, Anne-Marie Helland, oppfordret KrF til å kjempe for fattige kvinners rett til trygg abort. Nå stiller partileder, Knut Arild Hareide, seg bak satsningen til regjeringen, men støtter bare tiltak for hjelp til trygg abort i land der abort er lovlig.

– KrF er for økt bistand til reproduktiv helse. Det viktigste her er hvilke kanaler regjeringen bruker. Dersom det er FNs organisasjoner og deres programmer innen seksuell og reproduktiv helse, har vi ingen innsigelser mot dette. Tvert i mot. Deres arbeid redder liv og gjøres i tråd med landenes egen lovgivning, sier Hareide i en tekstmelding.

LES OGSÅ: Det vanskelige valget

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter