Nyheter

Storavis beklager falsk nyhet om arabiske innvandrere

Europas største avis, den tyske tabloiden Bild, beklager en falsk nyhet om at 900 innvandrere av arabisk herkomst angrep og antastet kvinner i Frankfurt på nyttårsaften.

Europas største avis, den tyske tabloiden Bild, beklager en falsk nyhet om at 900 innvandrere av arabisk herkomst angrep og antastet kvinner i Frankfurt på nyttårsaften. Det melder flere internasjonale medier.

– Slike saker er det et kjempemarked for. Årsaken er enkel: Markedet for bekreftelse er mye større enn markedet for sannhet. Det tilbys en fortelling der leseren er den snille helten mens trusselen er innvandreren, som ødelegger vårt drømmedemokrati, sier Eivind Trædal.

Miljøpartiet De Grønne-politikeren og samfunnsdebattanten kan skilte med milevis med kommentarfeltdiskusjoner med innvandringskritikere og klimaskeptikere. Han sier forskning viser at folk «nærmest kjenner ubehag» når de leser noe de er uenig i.

Spredte seg

I en pressemelding fra 14. februar sier Frankfurt-politiet rett ut at Bilds historie fra uken i forveien «mangler ethvert grunnlag».

Nyheten minner om de omstridte angrepene i Köln nyttårsaften året før og ble omtalt av medier som Daily Telegraph.

I en kommentar i The Guardian skriver journalistikkprofessor Christian Christensen ved Stockholms universitet at Bild-historien er typisk for det han kaller «anti-innvandringens og islamofobiens politiske økonomi».

Et eget kretsløp av medier, noen av dem store og kjente, er villige til å trykke tvilsomme nyheter «for å sverte en hel religiøs gruppe», fordi de vet at det er ettertraktet blant leserne. Dette vet ryktestarterne. For dem er målet å styrke mistenksomheten mot innvandrere og muslimer i vestlige samfunn, mener Christensen

Presseansvar

Konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, tror det kan være noe i en slik beskrivelse. Samtidig må alle deler av pressen ta sin del av ansvaret, mener han.

– Falske nyheter er ikke noe nytt, men måten de sprer seg på er det, sier Øy.

Man har alltid måttet ta forbehold om usikkerhet, det har alltid vært mindre troverdige publikasjoner og gamle, journalistiske tommelfingerregler er fortsatt gyldige, mener han.

I Norge var det etter det Vårt Land kjenner til kun Human Rights Service som omtalte den falske nyheten. «Igjen så man Midtøstens voldtektslek, taharrush, implementert på europeisk jord», skrev Hege Storhaug. HRS har siden beklaget feilinformasjonen.

Ytre høyre

Den høye innvandringen til Tyskland som følge av Syria-krigen har gitt bensin på bålet til Tysklands «ytre høyre», som i fjor sommer la skylda på en rekke angrep på kvinner på forbundskansler Angela Merkels liberale flyktningpolitikk, skriver Huffington Post.

Professor Christensen mener falske nyheter, særlig knyttet til flyktninger og muslimer, bidrar en mistenksom stemning. Det forgifter det «intellektuelle, etiske og humanitære drikkevannet i våre demokratier».

Dermed blir det nok ikke så farlig for Trump-rådgiver Kellyanne Conway da det ble avslørt at massakren hun mente muslimske flyktninger var ansvarlige for, aldri fant sted. For hadde den vært ekte, ville det nok vært en muslim, skriver Christensen.

Konsekvenser

Eivind Trædal mener konsekvensene av disse utviklingstrekkene er «kjempestore».

– Studier viser at folk i USA og Europa tror at det er mye flere innvandrere enn det egentlig er, at flere av dem er muslimer enn det egentlig er, at det skjer flere terrorangrep enn det egentlig gjør. Dette gjelder også andre tema som påvirker folks holdning til det sosiale sikkerhetsnettet og solidaritet med andre. For eksempel trygdemisbruk, sier politikeren, med henvisning til den britiske journalisten Owen Jones bok, The Establishment.

Han foreslår følgende tommelfingerregel:

– Vær ekstra skeptisk når du leser noe og tenker at «det var akkurat det jeg visste».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter