Nyheter

Kristenledere trekker seg fra Graham-kampanje

Flere kristenledere har ombestemt seg. De vil ikke delta i evangeliseringskampanjen med Franklin Graham på grunn av evangelistens uttalelser og støtte til Donald Trump.

– Grahams politiske engasjement overskygger den gode sak: Å nå bredt ut med evangeliet, sier Arnfinn Løyning, pastor og tidligere synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

I Vårt Land forrige lørdag skrev historikeren og sekularitetsforskeren Stefan Fisher-Høyrem at Graham «gir Guds velsignelse og håndslag til en rasistisk, selvforherligende og nasjonstilbedende president som bader i urettferdig rikdom». Han spurte om de 20 norske kristenlederne og samfunnstoppene i hovedkomiteen for kampanjen i november 2017, vet hva de har gjort når de har invitert en «forkynner som er så overbevist om at Trump er utvalgt av Gud».

– Ikke politikk

Lederen for komiteen, pastor Sten Sørensen, avviste kritikken:

– For oss har ikke dette med politikk å gjøre. Det er en evangelist, ikke president Donald Trump som kommer til Oslo, repliserte Sørensen.

LES MER: Hilser Trump-vennen Franklin Graham velkommen

De fleste av de 20 i hovedkomiteen har bakgrunn fra pinsekarismatiske miljøer. Men nå har to av de lutherske lederne på listen - Arnfinn Løyning og lederen av Normisjons arbeid i Norge, Svein Granerud, bakket ut. De to pluss Hermund Haaland, utviklingslederen i den kristne tankesmien Skaperkraft, sier takk for seg med henvisning til Grahams politiske engasjement:

– Jeg svarte ja til å være med som innbyder, fordi det er positivt å videreføre arven etter Billy Graham med store evangeliserende møter som samler bredt. Men i januar, og særlig da jeg var i USA i forbindelse med den store, nasjonale bønnefrokosten, fikk jeg et stadig sterkere inntrykk av hvor aktivt Franklin Graham har støttet Trump og hvor langt han har gått i sin støtte. Da tippet det over for meg. Jeg ønsker lykke til med arrangementet, men jeg kan ikke være med på dette, sier Haaland. Han tilhører Misjonskirken Norge, som tidligere het Misjonsforbundet.

Splittet USA

Da Haaland forrige uke var i Washington og møtte mange kristne, fikk han en forsterket opplevelse av hvor splittet USA er blitt, hvor splittet amerikansk kristenhet er – og hvor vanskelig situasjonen oppleves ikke minst blant yngre evangeliske kristne.

– At Graham har støttet Trump så aktivt, har svekket hans tjeneste som evangelist. Troverdigheten til ham kristen leder er svekket ved at han har støttet en kontroversiell politiker så tydelig, mener Haaland.

Stortingsrepresenant Svein Harberg (H) er blant innbyderne ­til ­Graham-kampanjen. Han skjønner ikke uroen.

– Dette er en veldig underlig debatt. Jeg skjønner ikke problemstillingen, sier han om debatten om evangelisten Franklin Graham.

– Jeg har sagt meg villig til å være en av mange, på tvers av trossamfunn, som samler seg bak et arrangement jeg synes er viktig. Det er en evangelist som kommer til Oslo, og dette er rett og slett evangelisering – ikke ­politikk, sier Svein Harberg.

– For mye støy

Frikirke-pastor Arnfinn Løyning, derimot, er på linje med Hermund Haaland:

– I utgangspunktet tenker jeg at det er flott at kristne i ulike kirker og miljøer kan stå sammen om noe som går ut på å nå lengre ut med evangeliet på en tydelig måte. Men jeg er blitt mer og mer urolig over Franklin Grahams politiske engasjement. Konklusjonen min er at jeg ikke tror det nå er den rette tid å ha kampanje med ham i Norge nå. Støyen rundt ham blir for stor. Derfor ønsker jeg å trekke mitt navn og min støtte til denne aksjonen, sier Frikirke-pastor Arnfinn Løyning.

Samtidig ønsker han initiativtakerne lykke til videre.

– Står i veien

I en felles uttalelse fra Løyning og Svein Granerud i Normisjon henviser de til Franklin Grahams «uttalelser som tolkes som både politisk og kristent begrunnet støtte til presidenten. De to vil «i denne omgang avstå fra å gå kritisk inn på Grahams uttalelser»:

«Men det er vår oppfatning at den oppmerksomhet som nå rettes mot ham vil stå i veien for det fokus en vil trenge for å lykkes med den planlagte aksjonen. Vårt råd er derfor at aksjonen utsettes, og at initiativtagerne tar tilstrekkelig tid til å vurdere hvordan en best kan realisere det gode formålet: Å møte vår tids medmennesker med en aktuell og relevant forkynnelse av Jesus Kristus. Ut fra denne vurderingen finner vi det riktig å ikke delta videre i aksjonens hovedstyre. Men vi er åpne for å delta når det byr seg nye anledninger til å samarbeide om å nå videre ut med evangeliet», skriver Granerud og Løyning.

LES MER: Mener alle muslimer står i fare for å bli så radikalisert at de kan drepe

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter