Nyheter

Hilser Trump-vennen Franklin Graham velkommen

Sammen med kristne ledere har Ketil Solvik-Olsen (Frp), Svein Harberg (H) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) invitert den omstridte pastoren til en vekkelseskampanje i Norge.

Lederen for komiteen som skal arrangere vekkelseskampanje med Franklin Graham i Oslo Spektrum, avviser kritikk for ikke å ta avstand til hans «politiske teologi».

– Det er en evangelist, ikke president Trump som kommer, repliserer Sten Sørensen.

Franklin Graham er sønn av den verdenskjente, høyt respekterte evangelisten Billy Graham. Graham junior er leder av Billy Graham Evangelistic Association. Sammen med fem andre kristne ledere leste han fra Bibelen, ba for og velsignet Donald Trump da han ble innsatt som USAs 45. president i januar.

I Vårt Land tidligere denne uken problematiserte historikeren og sekularitetsforskeren Stefan Fisher-Høyrem at en stor gruppe norske kristenledere og samfunnstopper, har invitert en «forkynner som er så overbevist om at Trump er utvalgt av Gud «for en tid som denne».

Gud bak Trump

Fisher-Høyrem skriver at Graham «gir Guds velsignelse og håndslag til en rasistisk, selvforherligende og nasjonstilbedende president som bader i urettferdig rikdom, men dette er liksom hevet over all symbolikk og alle politiske ståsteder» – og fortsetter:

«Han tror Gud selv står bak det Trump gjør. Tror disse norske kristenlederne det? Tror de, som Graham, at Trump representerer Guds inngripen i vår tid? Og om de ikke tror det, hvorfor inviterer de ham da? Hvorfor velger de å se bort fra all kritikken Graham møter? Tror de at de kan gi en mann som Franklin Graham månedsvis med markedsføring, Norges største innendørs arena og et titalls TV-kameraer uten at det signaliserer støtte til hans politiske teologi?» spør forskeren ved Universitetet i Agder.

Komitéleder Sørensen er ikke overrasket over at kritiske spørsmål stilles. Men han avviser dem:

– For oss har ikke dette med politikk å gjøre. Vi driver verken innenriks- eller utenrikspolitikk. Vi inviterer til en storstilt evangeliseringskampanje. Vi ønsker å presentere Bibelens gode nyheter på en tydelig måte. Franklin Graham har gått i en god skole hos sin far, Billy Graham. Franklin er en verdensevangelist selv, og han står for klassisk og solid evangelieforkynnelse.

LES OGSÅ: Mer moderat tone fra Trump om Israel

Trumps politikk

– Hva sier du til Stefan Fisher-Høyrems påstand om at dere som inviterer Graham dermed signaliserer støtte til hans «politiske teologi»?

– Jeg støtter ikke en politisk ideologi i noen retning, Jeg støtter en evangelist, som vi mener har en spesiell gave til å formidle sentral kristen tro. Franklin Graham driver ikke med ting som er problematisk ut fra våre verdier. Dette er snakk om en mann med høy moral og integritet.

– Hva tenker du om hans støtte og uttalelser om Donald Trump?

– Jeg vet ikke inngående hva Franklin Graham har sagt og gjort. Men jeg har hørt at mye er vrengt på og tatt ut av sin sammenheng. Jeg er selv ingen fan av Trump. Men jeg synes det er helt uproblematisk at Graham var med og ba ved presidentinnsettelsen. Bibelen sier at vi skal be for våre ledere. Og USAs president trenger sannelig mye forbønn, svarer Sørensen, som er pastor og styreleder i misjonsstiftelsen Troens Bevis.

LES OGSÅ: Bilder som splitter Israel

Samfunnstopper

24 kristenledere og samfunnstopper har hittil sagt ja til å være med i hovedkomiteen for storsatsingen. Blant dem finner man samferdselsminister og nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, leder i Stortingets kulturkomité, Svein Harberg fra Høyre og Hans Fredrik Grøvan fra KrF.

Hvorfor har dere spurt samferdselsministeren og noen andre politikere om å være med i hovedkomiteen?

– Når Graham har arrangert kampanjer rundt i USA og i verden forøvrig, har det gjerne vært politikere med. Jeg har etter hvert fått mange gode kontakter, og det var disse tre politikerne som jeg tenkte var bra å spørre, sier Sørensen.

LES OGSÅ: «Ubehagelig hvordan bibel og bønn ble misbrukt som innpakningspapir rundt Trumps tale»

Lenge planlagt

Sørensen presiserer at planleggingen av Oslo-kampanjen helgen 11. og 12. november 2017 med den amerikanske evangelisten, begynte lenge før Trump ble president i USA.

– Har mange svart nei til å være med i hovedkomiteen med henvisning til Franklin Grahams politiske profil og hans tidligere sterkt kritiske uttalelser om islam?

– Nei. Men jeg har latt være å spørre noen jeg tror hadde svart nei til å være med. Jeg vil heller si at vi har fått en sjelden bredde for å gå sammen om en evangeliseringskampanje.

LES OGSÅ: Henning Hagerup kaller seg kristen – men svært uortodoks

Stilte spørsmål

Generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband sier at «jeg kan innrømme at det ikke var en helt enkel avveining å si ja eller nei til å stille seg bak» kampanjen med Graham.

– Vi har vurdert det som viktig at det er bred samling om en slik evangelisk kampanje. Jeg hadde en grundig samtale med Graham-organisasjonens kampanjeleder i Europa. Da stilte jeg spørsmål om hvordan Franklin Graham forholder seg til politikk, og jeg fikk forsikringer om at han ikke flagger noen politisk tilhørighet. Etter å ha gjort en del vurderinger, konkluderte vi med å si ha til å bli med, sier Åsland.

Han har åpnet en nødutgang:

– Hvis det kommer veldig tydelig fram betenkelige utsagn fra Graham som gjør at kommunikasjonen av evangeliet blir utydelig og vanskelig, må vi vurdere om vi har tro for å stå bak denne kampanjen, sier Misjonssambandslederen.

LES OGSÅ: Nå trekker Åsland og Misjonssambandet seg fra Graham-kampanjen

Kritisert

Franklin Graham har høstet både applaus og kritikk etter at han på Facebook la ut en melding som kan tolkes som at han direkte ser Guds velsignede hånd i valget av Donald Trump som president.

Han har tidligere blitt kritisert for kraftige uttalelser om islam. Han har blant annet kalt islam for en «ond religion», en «krigsreligion» og «hatefull religion» som oppfordrer til konevold.

LES OGSÅ: Børud vil vekke gospelgleden

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter