Nyheter

Ba kirketopper kutte kjøtt og fly

Slutter ikke Kirkemøtets medlemmer å fly og å spise kjøtt de neste årene, blir Ingvild Kessel (21) skuffet.

TRONDHEIM: – Hvem tok fly da dere dro til Kirkemøtet?

Utsending Ingvild Kessel (21) fra Hamar bispedømme spurte de 116 delegatene i Kirkemøtet fra talerstolen. Omtrent halvparten rakte opp hånda, og hun mente det var skuffende mange.

LES OGSÅ: Klimsaken som ikke fenger

Liv og lære

– Det viser at det er langt mellom liv og lære. Skal vi fortsett å fly til møter i Bispemøtet, Kirkerådet og Kirkemøtet, fly på ferie, shoppe jordkloden i senk og spise kjøtt – da blir det bare ord, sa den unge kirkedelegaten.

Fram mot 2021 håpet hun det kommer flere konkrete tiltak om hvordan kirken skal opptre miljøbevisst. Utfordringen fra henne kom i Kirkemøtets behandling av det felleskirkelige prosjektet Skaperverk og bærekraft, som nå avsluttes.

Også på tidligere kirkemøter har utsendinger refset Kirkemøtet for å være for lite miljøbevisst.

LES OGSÅ: Slik ble klimakampen sentral i kirken

Tok fly

– Jeg ville at noen skulle bli truffet av innlegget. Det er skuffende at vi bruker så mye tid på samlivsdebatt når Jesus er mye mer opptatt av at vi skal leve nøkternt, rettferdig og ikke i overflod, sier Ingvild Kessel til Vårt Land.

– Tok du fly, eller tog til Kirkemøtet?

– Jeg tok fly til og tar tog fra. Jeg hadde ikke tid til å ta fly opp.

– Da forstår du at kirkemøteutsendingene tar fly fordi de har dårlig tid?

– Ja, jeg synder selv, og det er ikke alltid lett å velge miljøvennlig. Men vi kan vi starte med å redusere kraftig det som forurenser mest.

Kessel har konkrete forslag: Kirkemøteutsendinger bør ikke få refundert flyreise med mindre de bor ni timer unna med tog.

– Er det ikke slike ting innen fire år, blir jeg skuffet.

Antall kjøttmiddager i løpet av kirkens toppmøte bør reduseres. Tre dager med vegetarmiddag vil være et skritt i riktig retning, mener hun.

LES OGSÅ: Kirkeledere refset Statoil, men har aksjer selv

– Skjerpe seg

I sluttrapporten om Skaperverk og bærekraft-prosjektet slås det fast at det «klart har bidratt til endringer i samfunnet, ikke bare i Norge, men også internasjonalt gjennom Paris-avtalen».

Ingvild Kessel mener det ikke er grunn til at kirkefolk kan slå seg på brystet i klimakampen.

– Kirken bør skjerpe seg og bry seg mer om skaperverket. Jeg skjønner at det er vanskelig, for det treffer personlig, sier Ingvild Kessel, som også sitter i sentralstyret for Grønn Ungdom, Miljøpartiet De grønnes (MDG) ungdomsparti.

LES OGSÅ: Klimaengasjement er en del av troen

Klimakamp i valget

Komiteen som la fram saken på Kirkemøtet, ga beskjed om at Den norske kirke må bidra til at klimakamp settes på dagsorden ved stortingsvalget senere i år.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme fortalte at hun mismodig dro til miljøkonferansen i Marrakech i november etter at Donald Trump avlyste klimakampen. På konferansen ble hun imidlertid oppildnet av avtroppende utenriksminister i USA, John Kerry, som ba konferansen lytte til paven og religiøse ledere for å holde oppe visjonen om skaperverket.

LES OGSÅ: Kirken kan kutte karbonavtrykk

Oljefyrte kirker

– Få vekk oljefyringen i kirkebygg. Slutt å holde store innlegg før det er ryddet opp i, sa Odd Einar Dørum som pekte på at oljefyring uansett kan bli ulovlig i 2020.

I hans eget bispedømme Oslo er det fire kirker som fremdeles varmes opp med olje. Preses Helga Haugland Byfuglien sa at arbeidet med å hive ut oljefyrer allerede er i gang mange steder i landet.

– Vi skal skjerpe oss, Dørum, forsikret Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland.

Han innrømmet at bispedømmet hans lå på jumboplass i kirkelig miljøarbeid.

– Problemet vårt er at det bare er i mai det går tog hos oss, sa Øygard og fikk salen til å le.

LES OGSÅ: Kirkens miljøkamp får stryk

Flere solceller.

«Klimatilstanden» i norske kirkebygg er bedre enn det høres ut, mener Frank Grimstad, administrerende direktør i KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. KA vurderer energibruken i Den norske kirkes 1.629 kirkebygg.

I samtale med Vårt Land gir han Odd Einar Dørum rett i at kirken burde kommet lenger med å kutte energiforbruket på de ti årene som er gått:

– Mye kan spares på energi og oppvarming.

Som et forsøk har Strand kirke i Rogaland fått solceller på taket, og det vil skje med flere kirker snart, ifølge Grimstad.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter