Nyheter

Jakter på enighet om bioteknologi

På bakrommet jobber borgerlige topper med å lande enighet om bioteknologimeldingen. KrF vil binde regjeringen opp.

Vårt Land kjenner til at partitopper i alle fire samarbeidspartier nå er involvert i forsøk på å lande enighet om bioteknologi – et felt som splitter partiene. Både de dagsaktuelle og hete sakene om eggdonasjon og assistert befruktning til enslige ligger i potten.

I praksis er det en thriller. I verste fall kan det ende med utsettelser som gjør det umulig å behandle den varslede bioteknologimeldingen i denne perioden – altså før valget i september.

Meldingen var meldt på nyåret. Men kilder regjeringspartiene innrømmer at det nå fort kan handle «om påsketider». Der går for øvrig tidsgrensen for om saker fra regjeringen kan bli behandlet i vårsesjonen.

LES OGSÅ: Flere partier usikre på egg-løsning

Høyt spill

Svært mye er i spill. For KrF er den verst tenkelige løsningen at partiene opptrer helt fristilt i Stortinget. Deler av Høyre, Frp, Venstre og Ap har nemlig solid flertall for å myke opp deler av biopolitikken.

Men for Høyre og mange Frp-topper er det også dramatisk å overkjøre KrF i saker som handler om bioteknologi og livsvern mens de blåblå «har vakt». Slikt ødelegger samarbeid. Derfor snakker partiene nå tett sammen.

LES OGSÅ: Høie kan ikke garantere biovedtak i vår

Finsjekker enighet

Bioteknologi var for rundt to uker siden et av temaene på årets første toppmøte mellom statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Det var ønske om å lande enighet. Siden dette møtet har det vært flere treff der parlamentariske topper i Stortinget har snakket sammen eller pratet en-til-en.

Vårt Land kjenner til at det er utarbeidet en omfattende detaljert oversikt der enighetspunkter partiene i mellom på nærmest «alle» sakene på bioteknologifeltet finsjekkes. Nøkkelfolk i Høyre og KrF står bak arbeidet.

Poenget for alle er å få avtalt former for enighet før regjeringens biomelding gjøres ferdig og passerer statsråd.

LES OGSÅ: Frykter eggdonasjons-ja blir surrogati-ja

Sprikende bilde

Men uansett er avstanden stor mellom KrF på den ene siden – og Venstre og Frp på den andre. Vårt Lands kartlegging blant kilder i de fire partiene viser mye sprik – som fort kan ende med havari:

• Venstre-folk husker reservasjonsstriden, og i ettertid er de glade for de ikke hadde avtalt forpliktelser med KrF. I biopolitikk vil Venstre «stemme for egen politikk».

• Også Høyre og Frp har trøbbel med å samordne seg. På Frp-hold anses dissenser i regjeringen som et «åpent spørsmål». Frp drøftet bioteknologi på gruppemøtet onsdag.

• Høyre er dessuten under press nedenfra: Det er ikke utelukket at landsmøtet sier ja til eggdonasjon. Medieinteressen for dette oppgjøret øker.

Eggdonasjon

For KrF er etiske bremser på bioteknologi nærmest kampsak nummer en. Partileder Knut Arild Hareide går langt i å bekrefte at partiet nå jobber iherdig for avtalepunkter med regjeringen.

– Dette er et så viktig område at det jo jobbes på ulike måter for å få sikret at vi får gjennomført det partiprogrammet sier om bioteknologi, sier han.

I følge aktører i partiet handler det om nei til både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Men skal også KrF samtidig innrømme endringer i biopolitikken, må partiet ha sikkerhet for at Frp ikke driver «dobbelpolitikk»: Flere ganger i det siste har stortingsrepresentantene opptrådt på tvers av statsrådene sine i Stortinget.

LES OGSÅ: Løfter ut nei til eggdonasjon

Venstres rolle

Venstre har dessuten flertall sammen med regjeringen. I KrF er det redsel for å bli helt utmanøvrert i en kjernesak, når man samtidig inngår i et samarbeid. Derfor samtales det med Venstre for å sikre løsninger dem imellom – slik at de ikke settes opp mot hverandre.

Derfor trenger ikke en «forsinkelse» av saksfeltet til neste stortingsperiode være en ulykke for KrF, sies det. Da kan nemlig biopolitikk bli en viktig sak i den kommende valgkampen.

LES OGSÅ: Menneske­ mot ­system i filmen «Jeg, Daniel Blake»

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter