Nyheter

Høie kan ikke garantere biovedtak i vår

Arbeiderpartiet står i fare for å arve opprivende biostrid om partiet vinner valget og overtar regjeringsmakten.

Det har svirret rykter, men nå uttrykker flere kilder på ikke-sosialistisk side at det slett ikke er er sikkert meldingen om bioteknologi blir ferdig stortingsbehandlet på denne siden av stortingsvalget.

Heller ikke helseminister Bent Høie (H) kan overfor Vårt Land garantere dette.

– Vi hadde et ønske om å få lagt frem meldingen raskere, men dette er vanskelige spørsmål. Det er ikke sagt noe tidspunkt til Stortinget. Derfor er meldingen formelt sett ikke forsinket.

– Du kan ikke garantere at den blir ferdigbehandlet i vår?

– Nei, men det kan heller ikke en statsråd gjøre: Bestemme hvordan Stortinget skal behandle sakene sine.

LES OGSÅ: Flere partier usikre på egg-løsning

«Ikke svare på»

Høie sier at ambisjonen er «å legge frem en stortingsmelding i løpet av våren».

– Når dette blir, kan jeg ikke svare på, sier han.

Tirsdag advarte Aps helsetalsmann Torgeir Micaelsen i Dagbladet mot at meldingen ble så forsinket at den ikke blir behandlet i vår. Michaelsen tok selvkritikk for at Ap også ikke fikk langt frem en lignende melding deres åtteårige regjeringstid.

En hovedårsak til at Ap bakket ut, var strid på kammerset med Sp, som i dag står nærmest KrF i biopolitikken. Om Ap skulle komme i regjering etter valget, havner de derfor fort i klinsj med disse to mulige nøkkelpartiene.

LES OGSÅ: Frykter eggdonasjons-ja blir surrogati-ja

I strid

– Det er ikke frykten for nettopp å arve strid som får deg til å etterlyse snarlig biomelding, Micaelsen?

– Nei. Vi har vært ærlige og sagt at teamet var vanskelig for oss og at uenighet stoppet saken. Men i dag er det i tillegg sånn at det jo også er strid i regjeringspartiet Høyre om eksempelvis eggdonasjon. Det hadde vært enklere å lage melding om de var enige med seg selv.

LES OGSÅ: Løfter ut nei til eggdonasjon

«Som Lofoten»

Micaelsen erkjenner at de rødgrønne sviktet, sier de blå gjør det samme og synes teknologisk utvikling krever raskt oppdatert lovverk. På Ap-hold innser man at bioetikk kan splitte opp og begrense samarbeid. Temaet er som «Lofoten/Vesterålen», nevnes det.

LES OGSÅ: Jakter på enighet om bioteknologi

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter