Nyheter

KrF påfører regjeringen nederlag i statsborgerskapssaken

Utlendingsdirektoratet skal ikke lenger få avgjøre statsborgerskapssaker alene. Nå flyttes avgjørelsene til domstolen.

Onsdag avgjorde KrF at partiet støtter forslaget som ligger på bordet:

Domstolene bør overta beslutningen om å tilbakekalle statsborgerskap fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Tilbakekallelse av statsborgerskap er en alvorlig sak. KrF vil ha bedre prosesser og har derfor bestemt oss for å støtte forslaget om at uavhengige domstoler skal avgjøre saker om statsborgerskap, sier Hareide.

De blåblå mener at dagens ordning med at UDI avgjør statsborgerskapssaker gjennom forvaltningsvedtak er god, for avgjørelsene kan ankes til UNE, og senere fremmes for retten om man bestrider avgjørelsene.

Kom før jul

Domstolforslaget fra opposisjonen ble lansert før jul av SV og Senterpartiet. Så fikk det støtte fra Arbeiderpartiet, MDG og Venstre. Men skulle det få flertall, måtte også KrF vende Solberg-regjeringen ryggen – slik Venstre har gjort i denne saken.

De siste dagene har presset mot KrF fra både opposisjonen på Stortinget – og fra egne partirekker, erfarer Vårt Land – økt.

KrF gir sin støtte

Onsdag ettermiddag kom partileder Knut Arild Hareide og innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal ut fra KrFs gruppemøte på Stortinget og fortalte at nå støtter også KrF domstolsforslaget.

Endringsforslaget har fått stor oppmerksomhet de siste dagene etter at den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Abib Mahamud på nytt sto fram med sin historie.

Han er fratatt statsborgerskapet fordi norske myndigheter mener han som 14-åring snakket usant om sitt egentlige hjemland da han søkte asyl og senere fikk norsk statsborgerskap. Mahamud sier han kommer fra Somalia, men både UDI og UNE sier han kommer fra nabolandet Djibouti, noe som ikke kvalifiserer til opphold i Norge.

Ønsker foreldelsesfrist

KrF sier samtidig som de støtter domstolsforslaget at det bør vurderes å innføre en foreldelsesfrist i statsborgerskapssaker.

Utspillet avvises langt på vei av UDI-sjef Frode Forfang. Det kan få uheldige konsekvenser å innføre foreldelsesfrist i saker som gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap, mener Forfang.

– Det kan få noen utslag man først bør tenke gjennom, skriver han i et blogginnlegg.

Et eksempel er om en person har begått alvorlig kriminalitet:

– Det kan være saker der en person blir etterforsket for et alvorlig kriminelt forhold, og at politiet i den forbindelse kommer over dokumentasjon som viser at hele oppholdsgrunnlaget og statsborgerskapet bygger på falske opplysninger om identitet, skriver Forfang.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter