Nyheter

Staten: – Tingretten tok feil i Breivik-saken

Oslo tingrett la terskelen for lavt for hva som innebærer et menneskerettighetsbrudd i Breivik-saken, mener staten.

Statens advokater startet sin prosedyre under rettssaken om terrordømte Anders Behring Breiviks soningsforhold i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten startet med å hevde at Oslo tingrett bommet ettertrykkelig i fjor, da staten ble dømt for å ha utsatt Breivik for umenneskelige og nedverdigende soningsforhold.

Ifølge Emberland gjorde tingretten både en uriktig bevisvurdering og en feilaktig rettsanvendelse.

– Tingretten har satt terskelen for krenkelse for lavt, framholdt Emberland.

– Det kan selvsagt være enkelttiltak, enkeltepisoder og enkeltperioder som kan nå den terskelen, men det skal mye til. Det er en helhetsvurdering som skal legges til grunn, det er en vurdering av det totale trykket som er avgjørende, uttalte han.

Unik sak

Ifølge Emberland er Breiviks sak unik på flere måter. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har ikke tidligere vurdert Norges strengeste fengselsregime, og EMD har ikke tidligere vurdert en person som Breivik:

– Mange av sakene må med respekt å melde sies å gjelde forhold i stater hvor kriminalomsorgen ser annerledes ut enn vår, sa Emberland.

– EMD har heller aldri prøvd konvensjonen for en person som har vært så utspekulert i planleggingen og med så stor grusomhet i de straffbare handlingene, som Breivik, la han til.

– Bryter med ordenes betydning

Staten mener ordlyden i artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) om umenneskelig og nedverdigende behandling tilsier at Breiviks menneskerettigheter ikke er krenket.

– Disse ordene skal tolkes ut fra en dagligdags fortolkning av ordene. Uttrykket «umenneskelig behandling» må da innebære en inhuman behandling og at Breivik ikke behandles som et menneske. «Nedverdigende behandling» må bety ydmykende, fornedrende og en behandling som gjør kraftig innhogg i hans integritet. Det mener vi ikke han har vært utsatt for. Statens syn er også at det går på tvers av ordlyden å si at Breiviks soningsregime er umenneskelig, sa Emberland, mens Breivik selv protesterte med å riste svakt på hodet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter