Nyheter

Verdens åtte rikeste menn eier like mye som halve jordas befolkning

Det slår hjelpeorganisasjonen Oxfam fast.

Verdiene til verdens 3,6 milliarder fattigste tilsvarer den samlede rikdommen til seks amerikanere, én spanjol og én mexicaner, ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen. Blant de rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Amancio Ortega, som startet kleskjeden Zara.

– Det er uanstendig at så mye rikdom er i hendene på så få, når én av ti overlever på mindre enn to dollar om dagen, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

– Ustabilitet

I en tilsvarende rapport i fjor anslo Oxfam at den fattigste halvdelen av jordas befolkning eide like mye som de 62 rikeste.

Nå er imidlertid beregningene justert etter at organisasjonen har fått nye tall som viser inntektsfordelingen i India og Kina. Dermed ser de ut til at ulikhetene i verden er enda mer ekstreme enn tidligere antatt.

Den økende ulikheten kan føre til større ustabilitet, advarer organisasjonen før Verdens økonomiske forum (WEF) starter i alpebyen Davos i Sveits. Oxfam skriver i rapporten «En økonomi for de 99 prosentene» at stadig flere ikke finner seg i dagens situasjon. Verdens politiske og økonomiske elite oppfordres til faktisk å gjøre noe med det, ikke bare komme med tomme ord og late som om de er opptatt av ulikheten.

LES OGSÅ: Søker kone nummer to på nett

Tillitskrise

Forrige uke la WEF fram rapporten Global Risk Report 2017, hvor forumet trakk fram økende ulikhet i inntekt og formue som trussel nummer én de neste ti årene. WEF advarte i rapporten om «mangel på solidaritet» mellom de rikeste og de som er lenger ned på rangstigen – noe som også vises i praksis under toppmøtet, der verdensledere bor på luksushoteller mens hotellansatte og servitører bor på femmannsrom med køyesenger, ifølge The Guardian.

En spørreundersøkelse gjennomført i en rekke land av selskapet Edelman, tyder på at tilliten til regjeringer, selskaper og medier har falt kraftig. Tilliten til næringslivslederne er den laveste som noen gang er målt.

– Konsekvensen er ondartet populisme og nasjonalisme idet massene har fratatt elitene kontroll, mener selskapets sjef Richard Edelman.

Han mener utviklingen begynte under finanskrisen i 2008 og globalisering og teknologiske endringer har forsterket tillitskrisen.

LES OGSÅ: Kylee advarer andre kvinner mot å donere egg

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter