Nyheter

– Pålagt av Bibelen å straffe barna

En utbrytergruppe fra luthersk frikirke knyttes til to familievoldssaker. – Ikke godt å bli assosiert med et slikt miljø, sier tilsynsmannen i kirkesamfunnet.

Uro rundt kjøkkenbordet kunne føre til at faren tok fram bjørkeriset. Nå må han i fengsel for oppdragervold

Familiefaren fra Telemark er dømt til 60 dagers fengsel for å ha rist barna sine over mange år. Ifølge dommen fra Nedre Telemark tingrett har barna levd i «et regime preget av frykt».

Dersom barna var urolige ved kjøkkenbordet, unnlot å følge foreldrenes beskjeder eller kranglet seg i mellom, risikerte de at far tok fram bjørkeriset og tok dem med på badet. Der ble de rist på rumpa, enten med bjørkeriset eller med flat hånd. De andre barna kunne høre seansen, og at søsknene deres gråt, har de opplyst i avhør.

Familien har sin bakgrunn fra en gruppe som brøt ut av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) på 80-tallet. Årsaken var at DELK tok et oppgjør med deler av sin pietistiske linje. Siden har de organisert seg i en egen, uregistrert forsamling på omlag 30 personer.

LES OGSÅ: 47 land har forbud mot oppdragervold

«Ingen innflytelse»

– DELK hadde stått stille en rekke år. Da vi omsider oppdaget en del usunne, fastlåste sider, skjedde det en relativt brå endring. Denne fornyelsen forårsaket en polarisering og avskalling der besteforeldregenerasjonen til barna som er rammet, forlot DELK.

Slik beskriver Morten Askjer, fungerende tilsynsmann i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn, bruddet med personene står bak forsamlingen der to fedre henholdsvis er dømt og tiltalt for oppdragervold. Forstanderen for forsamlingen mener det er i samsvar med Guds ord å oppdra sine barn i tukt og formaning.

Flere av dem som brøt med DELK har beholdt et passivt medlemskap i kirkesamfunnet.

– Har dere på noen måte innflytelse på denne forsamlingen?

– Nei, det har vi ikke. Disse barna har ikke gått på våre møter, og foreldrene gjorde det heller ikke i sin oppvekst. Vi har gjort noen tilnærminger gjennom årene, og det er noen som har kommet tilbake til DELK.

Askjer synes det er forferdelig å lese om det som har skjedd med barna.

– Svake, forsvarsløse barn er krenket av foreldre som misbruker rollen sin. Det er heldigvis ingenting i dag i DELK som fremmer et slikt syn på oppdragelse.

LES OGSÅ: – Tukt er godt hvis det blir gjort bibelsk

«Evig fortapelse»

I dommen blir det beskrevet hvordan far mente Bibelen påla ham «å straffe sine barn når det var grunn til det». Også barnemoren, som ble frikjent i saken, mente på et tidspunkt at den kristne læren tilsa at barna måtte straffes når de hadde gjort noe galt.

«Hun var overbevist om at både barnet og den som hadde ansvaret for gjennomføring av avstraffelse ville havne i evig fortapelse på dommens dag dersom straff ikke ble iverksatt når det skulle», står det i dommen.

I slutten av januar skal en lignende sak opp for Nedre Telemark tingrett. Også her er en far tiltalt for blant annet å ha riset sine barn med bjørkeris over en lang periode. Denne mannen er med i samme forsamling.

– Moren skal ha fryktet fortapelsen for seg og barna dersom de ikke ble tuktet, Morten Askjer?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Men det var en vektleggin av fortapelsen i DELK for en del tiår siden som var usunn og uklok. Den var en kilde til angst som noen har fått langvarige sår av.

LES OGSÅ: Slikt tar kirken avstand fra tukt

– Guds ord å tukte barn

Forstanderen i forsamlingen som barnefedrene tilhører, sier at «Guds ord og Bibelen er den eneste sikre rettesnor for liv og levnet». Siden de fleste i forsamlingen er i nær slekt, har vi valgt å anonymisere ham.

– Vi tror at den rette omsorg og kjærlighet etter Guds ord, er å oppdra sine barn i tukt og Herrens formaning. Men hva tukt er, det vil jeg ikke sette noen betingelse for her.

Han viser til at tukt gjennom hele kirkens historie har vært et hjelpemiddel for å oppdra barn.

– Men nå har staten og den øvrige kristenheten gått bort fra dette synet. I dommen fremstår vi som at vi er fanatisk opptatt av at barn skal rises. Slik er det aldeles ikke. Vi har ingen lærebok som sier at man skal slå barna, sier han.

DELK-prest Morten Askjer fastslår at det ikke kjennes godt å bli assosiert med et miljø ikke tar avstand fra tukt mot barn.

– Men det er definitivt verst for de rammede barna. Barn som opplever ting som de ikke skal oppleve, sier han.

Mor frikjent

Mor til barna brøt med mannen i 2014. Kort tid etter gikk hun til politiet og fortalte om forholdet. Selv om barnemoren selv har innrømmet at hun ved noen få anledninger ga ris til to av barna, er ikke dette isolert sett brudd på straffelovens paragraf 219, ifølge dommen.

Det avgjørende for om moren også var skyldig etter tiltalen, er om hun har medvirket til farens bruk av vold. Her delte retten seg i et flertall bestående av de to meddommerne og et mindretall som besto av rettens administrator.

Flertallet viste til barnemorens oppvekst, der hun selv hadde blitt slått, og lærens syn på at kvinnen var underordnet mannen. Derfor «måtte hun akseptere at ektefellen slo, og på annet vis begikk fysiske overgrep mot barna, selv om hun egentlig ikke ville at dette skulle skje».

Nå er faren er dømt til 60 dagers fengsel. Retten fant det formildende at han umiddelbart innrømmet forholdet og straffeskyld. I tillegg har saken trukket ut i tid. Mannen er også dømt til å betale mellom 15.000 og 30.000 i erstatning til hvert av barna.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter