Nyheter

Muslimer applauderer norsk halal-lån

Islamsk Råd Norge ønsker det muslimske låneinitiativet til Storebrand velkommen.

– Islamsk Råd Norge applauderer at en norsk kommersiell bank ser potensial i å tilby rentefri finansiering i Norge. Vi ønsker et slikt initiativ velkommen og åpner for et tett samarbeid med bankene for å utvikle et slikt produkt, skriver de på Facebook-siden sin.

Uttalelsen kommer etter at Vårt Land på tirsdag meldte at Storebrand tester ut markedet for islam-godkjent finansiering. Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, møtte tirsdag til debatt i Dagsnytt 18 sammen med Storebrands direktør for nye forretningsområder, Jostein Dalland, og Helge André Njåstad, stortingsrepresentant for Frp.

– Det er få ganger har hatt en kundetest med så stort engasjement, sa direktør Dalland under debatten.

LES OGSÅ: Ber norske banker tilby islamske lån

Lån for alle

Også finansminister Siv Jensen har uttalt seg om lånetilbudet.

– Det er ikke aktuelt å endre regelverket for å gi særlige fordeler til religiøse grupper, skrev hun i en e-post til Vårt Land. Avisen kunne på tirsdag melde at Storebrand står bak nettsiden etisklaan.no, hvor banken i én måneds tid har reklamert for islamsk, rentefritt lån.

På Facebook-siden til Islamsk Råd Norge påpeker de at rentefri finansiering er egnet for flere enn bare muslimer. «Vi har gode eksempler på dette fra land som Storbritannia, USA og Australia. Også IMF og The World Bank er positive til en slik tjeneste», hevder de.

LES OGSÅ: – Islamske banker vil komme til Norge

Loddet interessen

På etisklaan.no kunne folk – fram til tirsdag – søke om boliglån «som oppfyller kravene til rentefrihet i islam». Det ble ikke opplyst hvem som stod bak, annet enn at prosjektet er støttet av en større norsk bankaktør. Overfor Vårt Land bekreftet imidlertid kommunikasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem, at dette var deres produkt.

– Dette er en pilotside for å lodde interessen for et mulig fremtidig produkt, sa han, og avviste at det allerede nå er mulig å ta opp slike lån hos dem.

LES OGSÅ: Slik kjøper du bolig uten å betale renter

La ned nettsiden

Samme dag som saken ble kjent i Vårt Land sendte Storebrand ut en pressemelding hvor de meldte at nettsiden nå er lagt ned. «I testperioden var det rundt 50 personer som meldte sin interesse, og dette tilstrekkelig for å jobbe videre med ideen. Vi har derfor stengt nettsiden i dag», skrev de i pressemeldingen.

I sosiale medier har flere muslimer oppfordret hverandre til å melde sin interesse for lånet til Storebrand. På Facebook-siden til banken har andre lagt inn negative kommentarer etter at nyheten ble kjent.

LES OGSÅ: Muslimer blir syke av islamfrykt

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter