Nyheter

Åtte kvinner starter på imamskole

– Ikke spesielt kontroversielt, sier samfunnsdebattant og muslim Lena Larsen om Mariam-moskeens imamutdanning.

Bilde 1 av 4

– Vi er gått fra en bevegelse til en institusjon, sier imam Sherin Khankan i Mariam-moskeen i København.

Mariam-moskeen og Sherin Khankan fikk mye oppmerksomhet da de startet opp for snart ett år siden. Khankan var Nordens første kvinnelige imam og Mariam-moskeen var den eneste moskeen som bare var åpen for kvinner. I august holdt de sin – og Skandinavias – første fredagsbønn utført av en kvinnelig imam, ifølge Kristeligt Dagblad.

– Vi har vokst og vårt arbeid­ har blitt mer systematisk og det er flere frivillige som kan bære ansvaret, sier Khankan 
avisen.

Tilleggsutdanning

Hun har nå fått en kvinnelig imam-kollega og moskeen har arrangementer én gang i måneden med fredagsbønn, sjelesorg, meditasjon og kveldsbønn.

Snart vil de to imamene få følge­ av flere. Allerede nå har åtte kvinner meldt seg på moskeens islamske akademi. Her vil de kvalifisere seg til imamer og islamske sjelesørgere.

– Vi har ikke en imamutdannelse i Danmark, derfor krever vi at kvinnene har en grad i for eksempel islamske studier eller­ arabisk. Vår blir dermed en relevant­ videreutdannelse for imamer, sier Khankan som selv er utdannet religionssosiolog og holder på med en mastergrad i islamsk teologi.

LES OGSÅ: Ni av ti regner seg som kristne i Kongressen

Flere melder seg

De 17 kursene kvinnene skal gjennom vil blant annet handle om islamsk feminisme, islamsk sjelesorg og hvordan lede fredagsbønn. Khankan håper de kan ha ferdigutdannede imamer på plass om ett år.

Hun beskriver kvinnenes ønske­ om å bli imamer som det mest fantastiske som har skjedd Mariam-moskeen mens de har eksistert.

– Jeg trodde vår største utfordring ville være å finne kvinnelige imamer som kunne lede fredagsbønn, meditasjon og sjelesorg. Men ved hver fredagsbønn har kompetente kvinner tilbudt seg å bli en del av menigheten og tjene denne, sier hun.

LES OGSÅ: Skeptiske til norsk kulturkanon

Godkjennelse

En viktig oppgave i 2017 er å få godkjennelse­ som trossamfunn. Mariam-moskeen har nå 70 medlemmer. I Danmark må en menighet ha 50 medlemmer for å få godkjennelse.

I Danmark har Mariam-moskeen møtt kritikk for ikke å være progressiv nok fordi de ikke slipper inn menn. Khankan forklarer kjønnsnekten med at de ønsker å gå langsomt fram. Tre av fire av de dominerende skolene innen islam anerkjenner kvinnelige imamer som holder bønn kun for kvinner.

– I Danmark er det ikke en eneste imam som har stått fram og bakket oss opp. Til gjengjeld har vi kommet i kontakt med progressive muslimer over hele verden som støtter vårt arbeid, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor trenger vi i-landsproblemer

– Ikke uvanlig

Lena Larsen som var den første – og til nå eneste kvinnelige lederen for Islamsk råd Norge, synes ikke det er kontroversielt med kvinnelige imamer i en moské bare for kvinner.

– Dette er ikke noe nytt i global sammenhegn. Både i Kina og i Tyrkia er det tradisjon for kjønnsdelte institusjoner og parallellstrukturer­, sier hun.

– Når det er sagt, så er Mariam-­moskeen­ et svært interessant prosjekt som det vil være spennende å følge. Som religions-
viter er jeg veldig nysgjerrig på hva de skal gjøre framover, sier 
hun.

LES OGSÅ: Ønsker ikke reformasjonen i islamsk reprise

Ikke i Norge

– Vil et slikt fenomen­ kunne oppstå i 
Norge?

– Ikke som jeg kjenner til. Det krever enormt mye tid og krefter­ å drive en slik institusjon­. Det er også mange muligheter­ for kvinner til å være aktive­ og engasjere seg i moske-
ene.

– Så det skyldes ikke motstand fra eksisterende moskeer?

– Jeg kan ikke se for meg at moskeene ville motarbeidet et slikt prosjekt. Det handler mer om ressurser.

LES OGSÅ: «Joseph» blir ikke trodd på at han er homofil

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter