Nyheter

Rystes over nytt statsrådbytte

– Dette er åpenbart ikke det beste utgangspunktet for videre KrF- og Venstre-samarbeid, sier valgforsker om mannskapsbyttet Erna Solberg sannsynligvis gjør tirsdag.

– At Anders Anundsen går av som justisminister er kanskje ikke overraskende. Men det er veldig overraskende at Per-Willy Amundsen kommer inn som ny statsråd, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere.

For andre gang i sin tid som statsminister gjør Erna Solberg (H) endringer i sitt statsrådlag. Endringene skal ikke bli offentliggjort før tirsdag ettermiddag, men allerede søndag kveld meldte NTB og TV 2 at Frp-statsrådene Anders Anundsen (Justisdepartementet) og Tord Lien (Olje- og energidepartementet) skal ut. Inn i Liens sted skal Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) komme inn. Per-Willy Amundsen (Frp) kommer inn for Anundsen.

LES OGSÅ: Erna Solberg bytter i det blå laget

«Forskrekket» over Ernas valg

Nyheten – og spesielt innsettelsen av Amundsen som ny justisminister – har fått både politikere og sivilsamfunnsorganisasjoner til å reagere. Amundsen har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser på innvandringsfeltet, som at vi bør opprette norske asylmottak i Afrika og at det er stor sannsynlighet for at Oslo vil ha muslimsk flertall i 2029. Han har også uttalt at alle asylsøkere med avslag bør sperres inne på lukket mottak og at innvandrere ikke bør få kontantstøtte før de har bodd ti år i Norge.

«Hvor har Norge kommet når Per-Willy Amundsen kan bli justisminister?» spurte Stortingets 1. visepresident, Marit Nybakk (Ap), på Facebook rett etter at nyheten ble kjent.

– Jeg synes det går fra vondt til verre. Jeg er rystet over Høyre og forskrekket over Erna Solberg. Det virker som hun lar alt skure, sier stortingspolitiker for SV, Karin Andersen.

LES OGSÅ: Prest: – Ikke finn på å stemme Frp

Venstre vil være «nådeløse» mot Amundsen

Samarbeidspartiene KrF og Venstre har valgt ikke å kommentere utskiftingen før den blir offisielt kjent i statsråd.

– Vi har drøftet situasjonen i dag, men ønsker ikke å kommentere før vi vet nøyaktig hvordan det blir, sier KrFs asyl- og innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal.

En sentral Venstre-kilde skal ifølge TV 2 ha uttalt at de «vil være nådeløse» og ikke godta et eneste feiltrinn dersom Amundsen blir landets nye justisminister.

LES OGSÅ: KrF mener Høyre driver med ønsketenkning

Et svar på strømlinjeforming

Austenå i NOAS synes det er rart å velge en kandidat uten tung justispolitikkerfaring og med bakgrunn fra Kommunaldepartementet som statsråd, særlig i lys av at han har «hatt en veldig høy profil med polariserende uttalelser, både om innvandrere og flyktninger».

Anundsen har også kommet med flere kontroversielle uttalelser om homofili, klima og muslimer.

Også valgforskere, som statsvitenskapsprofessor Bernt Aardal, har kalt valget «oppsiktsvekkende».

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU tolker valget som et resultat av at Frp opp mot stortingsvalget ser at de må ta vare på det hun kaller «høyresiden i partiet».

– De må ta høyde for dem som har vært redd for at Frp har blitt for strømlinjeformede, sier hun.

LES OGSÅ: Jussprofessor mener Sylvi Listhaug balanserer på kanten

Valgforsker: – Ikke beste utgangspunkt for samarbeid

Det er først og fremst valget av Per-Willy Amundsen som reflekterer dette, tror Aalberg. Hun spår Amundsen som en statsråd som står tydelig på Frps politikk.

– Hva med Erna Solberg og Høyre, kan de tape på å ha satt godkjentstempel på en profil som Amundsen?

– Jeg skal ikke gå inn og spekulere på hvilke kandidater Høyre helst ville hatt. Men det er åpenbart at disse ministrene ikke gir det beste utgangspunktet for videre samarbeid med støttepartiene. KrF og Venstre har vært veldig tydelig i saker som står tvert imot Frps syn, svarer Aalberg.

LES OGSÅ: Valgforsker: Erna står i en fastlåst situasjon

Ingen uro hos makker Høyre

I Høyre er de imidlertid ikke veldig bekymret.

– Uansett hvem som er statsråder sitter de i en regjering med en avklart regjeringsplattform. Der asyl- og innvandringspolitikken ligger fast, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim (H).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter