Nyheter

Hele julekvelden i kirken

Molde domkirke åpner dørene for alle som vil til julefeiring i kirken. – Lavere terskel å takke ja til juleinvitasjon når det står en større arrangør bak, tror sokneprest.

For første gang holder Molde domkirke dørene åpne også etter julegudstjenesten. Da inviterer de dem som vil til tradisjonell julekveld i kjelleren med julemat, kaker, julesanger og juletregang.

– Molde bør ha en alternativ feiring for de som ønsker å feire jul sammen med andre. Jeg synes ingen skal sitte alene denne dagen, sier Anne Kine Opstad Petterson til nrk.no. Hun er én av flere private initiativtakere til alternativ julekveld Molde domkirke.

Sokneprest Grethe Lystad Johnsen var ikke vanskelig å be da hun fikk forespørselen fra dem.

– Å kunne tilby en slik julefeiring er i julas ånd, og det er flott at vi kan samles og dele med hverandre i denne tiden, sier hun til nrk.no.

LES OGSÅ: Fikk kjemperespons på julehus-annonse

Krever mot

Arrangementet føyer seg inn i rekken av organisasjoner som tilbyr alternativ jul. Også familier og enkeltpersoner har de siste årene åpnet sine private hjem for fremmede på julaften. I Molde var mange privatpersoner på tilbudssiden i fjor, men få tok tilbudene i bruk, følge Lystad Johnsen.

– Det krever litt mot å melde seg til å besøke noen du aldri har møtt før hjemme i stua på julekvelden, sier soknepresten til Vårt Land. Hun håper det vil være enklere å melde seg på en slik julefeiring når en større aktør står bak, fremfor privatpersoner som åpner hjemmene sine for fremmede på julaften.

LES OGSÅ: Det er typisk norsk å være god, mente en tidligere norsk statsminister. Den nåværende må passe seg for å bli skjelt ut for å være en godhetstyrann.

Ensomheten blir tydeliggjort

Å invitere fremmede hjem til seg på julaften har tidligere blitt problematisert av byprest i Sandnes, Ingeborg Erikstein Krager. For noen år siden spurte hun rusmisbrukerne hun omgås daglig om hva de synes om privatpersoners juleinitiativ. Ingen av dem hun snakket med synes det var en god idé.

– Spørsmålet er om det bare gjelder julaften. Hva skjer i romjula? Og er det kaffe i februar og middag i mai? Det er flere måneder i året enn desember. En slik invitasjon er starten på en relasjon. Poenget mitt er at det forplikter litt mer enn den ene dagen, sa hun til Vårt Land for to år siden. Hun sa også:

– Når fremmede inviterer deg hjem, blir det så tydeliggjort at du er ensom. Det er da jeg lurer på om det er noen som kunne tenke seg å komme hjem til den ensomme og feire der?

LES OGSÅ: Professor ber oss invitere ensomme hjem til jul

Fellesskap hele året

I Molde domkirke er de opptatt av å ta vare på de som oppsøker dem hele året.

– Man er ikke bare ensom bare i jula, men hele året. Da er det et poeng at man kommer til et inkluderende fellesskap som er åpent hele året, og det ønsker vi å få til, sier sokneprest Grethe Lystad Johnsen.

Hun er likevel tydelig på at på julekvelden deres ikke først og fremst er et tilbud for ensomme.

– Det kan være ulike grunner til at folk oppsøker denne type julefeiring. For noen handler det nødvendigvis ikke om ensomhet, men kanskje man bare har lyst til å gjøre noe annet og bli kjent med nye folk, sier soknepresten.

LES OGSÅ: Ensomme fikk feire jul med nye familier

Vurdering av egne grenser

I Røde Kors ser de bare positivt på at folk åpner sine private hjem for fremmede på julaften.

– Selv om ikke alle takker ja til private juleinvitasjoner, kan det likevel føles godt bare å vite at muligheten for å være sammen med andre finnes, sier seniorrådgiver Einar Grøndalen.

– Forplikter det ikke mer enn bare den ene dagen å invitere folk hjem til seg?

– Når man går inn i en relasjon med andre, gjør man også vurderinger av egne grenser. Jeg har inntrykk av at folk vet hva de går inn i. For andre passer det kanskje bedre å bidra gjennom organisasjoner, sier han.

LES OGSÅ: Rekordbesøk for Alternativ Jul i Oslo

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter