Åpen folkekirkes medlemmer og sympatisører i rådet delte seg, og stemte på henholdsvis Ivar Braut og Torstein Lalim. Rådsmedlemmer som i utgangspunktet ville ha den lokale favoritten, Helge S. Gaard, endret stemmegivning underveis i møtet – for at Braut skulle oppnå mer enn halvparten av stemmene.
Tilsettingen av Ivar Braut som biskop i Stavanger uløser både glede og skuffelse. De mange som har støttet Gaards kandidatur og pekt på hans massive oppslutning i den brede, kirkelige avstemningen og i biskopenes og bispedømmerådets uttalelser, mener at Kirkerådet ikke har lagt stor nok vekt på det kirkelige votum.
Motsatt vil mange i Åpen folkekirke og andre som har ivret for vigselsliturgi for likekjønnede, være kritiske til at det nye, homofililiberale flertallet ikke har brukt makten for å få tilsatt «en av deres», Torstein Lalim, til biskop.
Av de som utgjorde Kirkerådet på møtet denne uka, sier 13 av 15 ja til vigsel av likekjønnede. De fleste rådsmedlemmene er ledere i og medlemmer av Åpen folkekirke.
– Skal avstemningsresultatet i rådet tolkes som at det er splittelse i Åpen folkekirke?
– Tallene sier sitt. Jeg vil ikke kommentere hvem som har stemt hva, men det er åpenbart at Åpen folkekirkes representanter har stemt ulikt, svarer Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun er leder i Kirkerådet – og styremedlem i Åpen folkekirke. Raaum sier at dette er den vanskeligste bispetilsettingen hun har vært med på.
LES OGSÅ: Ivar Braut vil være Jesus-sentrert biskop
«Jevnbyrdige»
– Det var vanskelig fordi vi hadde tre kandidater som var så jevnbyrdige. Det var ulike begrunnelser for hver enkelt av dem. Rådsmedlemmene hadde forskjellige vurderinger om hva Den norske kirke og Stavanger bispedømme nå trenger, sier hun.
– Gaard hadde et uvanlig sterkt lokalt votum. Lalim er den kandidaten som står nærmest Åpen folkekirkes program, og han ble løftet fram av mange av oss som en sterk kandidat med en profil Stavanger trenger. Braut er brobyggingens kandidat.
I sin gratulasjonstale ved presentasjonen av den nye biskopen, henviste kirkerådslederen særlig til Ivar Brauts bidrag til at det ble så bred oppslutning på Kirkemøtet i saken om vigselsliturgi for likekjønnede.
Braut mener at ekteskapet er en ordning for én kvinne og én mann, og han vil ikke selv foreta vigsel av likekjønnede. Men han stilte seg likevel bak kirkemøtevedtaket.
Raaum la vekt på at Ivar Braut fikk stor støtte i avstemningsprosessene, «og ikke minst mange andrestemmer».
SLIK REAGERTE DE TO BISPEKANDIDATENE SOM IKKE BLE VALGT:
- Gaard overrasket over å bli vraket
- Lalim: «Synd og skam at ingen biskoper er fra Det teologiske fakultet»
Ikke i bås
– Jeg tenker at det er et ganske naturlig uttrykk for at du oppfattes som en sterk brobygger. Jeg har lært å respektere din integritet og at du er så rakrygget. Du står opp for det du står for, du tenker selv og du er ganske vanskelig å sette i bås. Det vil være en styrke for deg som biskop.
Raaum har i flere år sittet i Kirkerådet og Kirkemøtet sammen med Braut.
– Jeg hører noen antyder at dette handler om kameraderi. Det vil jeg avvise, sier Raaum.
Braut legger ikke skjul på at tilsettingen kom overraskende. Han vil gjerne være brobygger – og «en tydelig biskop som er Jesus-sentrert og bibelorientert».
– Å være brobygger er ikke selve saken, men en hjelpefunksjon til at vi kan få gjort det vi egentlig skal få gjort.
– Hva mener du det er du og kirken «egentlig skal få gjort»?
– Forkynnelsen av den korsfestede, oppstandne Kristus. Det er sagt mange ganger før, men det er det som har nytt liv i seg hele tiden. Forkynnelse av den treenige Gud er det viktigste kirken holder på med.
LES OGSÅ: Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud mener de valgte brobyggeren til ny biskop