Spørsmålet blir avgjort av Utlendingsnemnda – og flere ganger av domstolen:
Er det snakk om en reell konvertering, oftest fra islam til kristendommen – eller er det en taktisk konvertering for å få bli i Norge?
Flere saker de siste årene har fått Den norske kirke og andre kirkesamfunn til å anklage Utlendingsnemnda for å mistro konvertitter.
LES MER KrF og Listhaug enige om konvertitter
Prøveprosjekt i 2017
Nå ønsker Justisdepartementet å komme konvertittene i møte. Departementet instruerer UNE om at asylsøkeren' som sier han er konvertitt, skal få ha med seg fagpersoner når sakene blir behandlet i nemndmøte i UNE.
Instruksen trer i kraft 1. januar 2017 og varer frem til 1. januar 2018.
– I enkelte saker kan det være bevismessig problematisk og krevende å avgjøre om en konvertering er troverdig eller ikke. Den vurderingen vil ofte være avgjørende for om søkeren har rett til beskyttelse. Derfor vil vi gjennom et ettårig prøveprosjekt se om vi kan styrke saksbehandlingen ytterligere. Instruksen åpner for at andre enn klageren og advokaten i større grad kan møte og uttale seg om klagerens konvertering i et nemndmøte, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
Får ta med prest
Frp-statsråden sier en slik person kan for eksempel være en prest, noen fra menigheten eller andre tilknyttet trossamfunnet «som kan forventes å bidra med relevant informasjon om troverdighetsvurderingen».
– Det er fremdeles UNE som skal avgjøre spørsmålet om beskyttelse basert på en helhetlig bevisvurdering av relevante opplysninger i saken. Eventuelle uttalelser fra andre vil inngå i denne helhetsvurderingen, sier Listhaug.
LES MER Konvertitt tapte i retten
To avtaler med KrF
Fagpersoninstruksen kommer på plass etter at Frp og KrF ble enige om å prøve ut ordningen i ett år.
– Dette har vært en viktig sak for KrF lenge, sier Geir Toskedal, KrFs innvandringspolitiske talsmann, til Dagen, som melder at saken fant sin løsning etter en tids drøftelser mellom KrF og Listhaug.
Avtalen er den andre på feltet. I mai fortalte Vårt Land at etter to års tautrekking fikk KrF endelig på plass en konvertittavtale med Solberg-regjeringen. Justisdepartementet, som styrer Utlendingsdirektoratet (UDI) og UNE, sa ja til tiltak som skal styrke saksbehandlingen i utlendingssaker som angår trosspørsmål og indre overbevisning – de såkalte konvertittsakene.
Årlig toppmøte
Ett av tiltakene er at UDI, UNE og Landinfo inviterer til et felles, årlig høynivåkontaktmøte med kirke-, tros- og livssynssamfunn. Det aller første møtet ble arrangert på onsdag. Etter møteslutt spurte Vårt Land UNE-direktør Ingunn–Sofie Aursnes om det heretter blir færre kontroversielle avgjørelser i konvertittsaker:
– Det vil alltid være vanskelig konvertittsaker, svarte Aursnes.
Flere konvertittiltak
Instruksen som trer i kraft ved årsskiftet er en oppfølging av avtalen fra i vår. Dette er andre tiltak som skal styrke saksbehandlingen i konvertittsaker:
• UDI og UNE skal ha separate dialogmøter med sentrale menigheter og trossamfunn.
• UDI og UNE er bedt om å invitere fagpersoner til kurs/foredrag for saksbehandlere og beslutningstakere. Den norske kirke og andre sentrale, frikirkelige trossamfunn og organisasjoner bør selv få foreslå foredragsholdere.
• Det opprettes en pool med ressurspersoner som UNE kan involvere i spesielt vanskelige saker som angår troverdigheten av søkerens indre overbevisning.