Nyheter

Priset for krevende historie

VG-journalisten Rut Helen Gjævert som har delt sin krevende, personlige historie om tiden som Jesus-soldat, ble torsdag kveld tildelt årets Petter Dass-pris.

– Dette var sterkt, godt og utrolig rørende, sa prisvinneren til Vårt Land etter utdelingen som foregikk i Oslo domkirke på avisens årlige førjulskonsert.

Egne erfaringer

VGTV-serien «Frelst» bygger på Gjæverts egne erfaringer som ung leder i en radikal, ungdommelig evangeliseringsbevegelse. TV-serien som først ble vist i februar 2016, utløste en omfattende debatt om utbrenthet og usunt lederskap i menigheter og kristne ­organisasjoner.

Det var sjefredaktør Åshild Mathisen som delte ut prisen, som Vårt Land hvert år gir som en aner­kjennelse til en person eller ­organisasjon «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.»

Vondt å bære

Mathisen pekte på at Rut Helen Gjæverts historie «har ført til at mange andre mennesker har delt opplevelser som har vært vonde å bære på».

Hun understreket at årets Petter Dass-pris tildeling ikke er en pris mot noen.

– Årets pris er en anerkjennelse til alle dem - også ledere - som har turt å være sårbare og som har vist oss at troen rommer både det tunge og det lette. Det er vårt håp at det sunne lederskapet nå verdsettes sterkere, sa sjefredaktøren i sin tale ved utdelingen i Oslo domkirke.

En tydelig preget prisvinner ble møtt med langvarig applaus fra den store forsamlingen i hovedstadens domkirke.

– Treffer nerve

– Jeg er stolt og kjempeglad. Takk for alle de gode ordene. Det treffer en nerve hos meg, sa VG-journalisten etter overrekkelsen.

Hun understreker at det var krevende for henne «å dele noe så sårbart som min egen historie».

– Men jeg har opplevd at mange har kjent seg igjen i det jeg har fortalt, og det har fått andre til å fortelle sine historier, sier Rut Helen Gjævert. Hennes dypt personlige fortelling har satt igang samtaler og dialog om krevende temaer.

Gjævert var sammen med Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Ingeborg Mongstad Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet, nominert til årets Petter Dass-pris.

Musikalsk stempel

Utdelingen var rammet inn av musikk og tekster knyttet opp mot julehøytiden. Tvilling-søsterduoen Garness satte sitt tydelige musikalske stempel på arrangementet i Oslo domkirke.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter