Nyheter

– Nasjonalisme brukes som skjellsord

Trygve Slagsvold Vedum mener Kristin Clemet aktivt prøver å ramme Senterpartiet ved å gi dem nasjonalistisk stempel. – Synd at begrepet har blitt skjellsord, sier idéhistoriker.

«Veldig ufullstendig analyse uten Senterpartiet» twitret Kristin Clemet etter at Vårt Land på lederplass lørdag skrev at nasjonalkonservative krefter styrker seg på høyresiden. Civita-lederen la vekt samme poeng da hun ble intervjuet om det samme tidligere i uka: Det er Senterpartiet (Sp), og ikke høyresidens Frp, som er Norges mest nasjonalkonservative parti i dag, understreket Clemet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Clemet bevisst bruker «nasjonalist»-kortet som strategi for å ramme partiet.

– Det siste halvåret har vi merket det tydelig: Kristin Clemet og miljøet rundt Civita har prøvd å stemple oss ved å kalle oss nasjonalistiske eller nasjonalkonservative, sier Vedum.

Med det prøver de å forvirre og skape feilaktige oppfatninger om Sps politikk, mener han. Vedum viser til lignende utspill fra Clemet om Sp som «nasjonalistisk» og mer innvandringskritisk enn Frp.

LES OGSÅ: Norsk høyreside revner

Forbindes med «bastant innvandringsmotstand»

Idéhistoriker og ekspert på både liberalisme og norsk nasjonalisme, professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo, ser debatten som et tegn på at nasjonalisme-begrepet nå oppfattes klart mer negativt enn før.

– Det er ingen tvil om at både nasjonalisme eller nasjonalkonservatisme nå brukes som et skjellsord i mange sammenhenger, sier Sørensen.

Medieoppslagene etter Clemets ulike utspill om Senterpartiet er et tegn på det, mener professoren, som syns det er synd at det skal være slik.

– Nasjonalisme er en viktig del av Europas politiske historie de siste to hundre årene. I Norge har den i lange perioder gjennomgående vært venstreorientert sterkt knyttet til demokrati og frigjøring som nasjon, sier han.

– Hvorfor blir det da et skjellsord?

– Det handler vel om hva noen legger i det, og hva noen ønsker å stemple andre som. Uttrykket har ikke vært så vanlig i Norge. Samtidig er det ikke tvil om at sterkt innvandringskritiske og islamkritiske strømninger kan finne på å kalle seg nasjonalkonservative, og har hentet ideer derfra. Da blir nasjonalkonservatisme forbundet med bastant innvandringsmotstand og antimuslimske holdninger, svarer Sørensen.

LES OGSÅ: Norske velgere ville stemt mer nasjonalistisk

Vedum: Clemet bruker nasjonalisme ekskluderende

Slagsvold Vedum anklager Clemet og andre på høyresiden for å bruke begrepet fordi de ser at Sp rykker oppover på meningsmålingene. Med spekulasjoner om at Ap og Sp kan stjele de borgerliges makker KrF over på sin side begynner høyresiden å lete etter måter å ramme Sp, tror han.

– Og da bruker man den typen stempel som nasjonalistisk eller nasjonalkonservativ.

Sp-lederen mener Civita-miljøet bruker begrepet helt feil.

– Kristin Clemet ønsker å bruke begrepet ekskluderende. Men vi ser nasjonalstaten som et inkluderende prosjekt og en god ramme som gir de svakeste vern og løfter de mange fremfor de få. Også når det gjelder integreringsutfordringer, sier Vedum.

Han sier det er «skummelt hvis man ikke kan diskutere reelle problemstilinger» uten å bli stemplet som innvandringskritiske og nasjonalkonservative.

LES OGSÅ: Populistene tar over Europa

Clemet: Ikke noe fælt i seg selv

Clemet selv mener Sp bør tåle å bli kalt nasjonalkonservative.

– Jeg kan forstå at det gir assosiasjoner som Sp ikke liker. Men begrepene betyr ikke noe fælt i seg selv. Primærbetydningen av en nasjonalkonservativ er veldig enkel: En som vil bestemme over eget land og ønsker mer nasjonal selvråderett, sier Clemet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter