Sykehjemsprestene i hovedstaden har vært under hardt skyts det siste året. Byrådet i Oslo, med SV i spissen, har ønsket å fjerne ordningen og erstatte den med en pengepott som alle tros- og livssynssamfunn kan søke på.
På Stovnerskogen sykehjem i Groruddalen i Oslo har fire damer samlet seg i en stue for å si hva de mener om det.
– Vi må for all del ikke få noe mindre tid med Hilde, sier Grethe Engebretsen (87) og understreker at det ikke er helt det samme å snakke med pleierne.
– Det er noe eget med en prest. Hun står jo litt høyere og nærmere, sier hun med et smil og sender blikket oppover.
Små møter
Sykehjemsprest Hilde Graff nikker takknemlig når hun hører damene snakke om at de liker å ha henne i gangene.
– En av de viktigste tingene jeg gjør er alle disse små møtene her på huset, sier Graff, som alltid går med svart presteskjorte med snipp på jobb.
I tillegg til de tilfeldige møtene kommer alt det andre: Gudstjenester, gravferder, andakter, samtaler med beboere og ansatte, undervisning i etikk og å prate med pårørende.
Hun har selv jobbet 20 år som sykepleier, men begynte på en ny utdanning i voksen alder. Nå er hun en av åtte prester i Oslo bispedømme som har sykehjemmene som hverdag, fordelt på 21 institusjoner i hovedstaden. I 30 år har Oslo kommune betalt for ordningen. I år utgjør det 4,6 millioner kroner.
LES OGSÅ: Trondheim fikk diakoner i stedet for sykehjemsprester

Hilde Graff er sikret jobb på Stovnerskogens sykehjem ut 2017. Det er (f.v.) Reidun Magnesen (81), Britt Stig Wennevold (68) og Grethe Engebretsen (87) glade for. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Åndelig betjening
Før helgen sikret byrådsflertallet Ap, SV og MDG sammen med Rødt at hun i alle fall har jobb ut 2017. I tillegg gikk flertallet i finanskomiteen et steg lenger: De ber byrådet bevilge 400.000 kroner ekstra til en pott «som andre tros- og livssyn kan søke på».
– Vi er veldig godt fornøyde med at Oslo bystyre med dette bevarer sykehjemsprestetjenesten, samtidig som det legges til rette for åndelig betjening fra andre tros- og livssynssamfunn, sier Gard R. Sandaker-Nielsen, leder i Oslo bispedømmeråd, som er arbeidsgiver for prestene som jobber på Oslos sykehjem.
– Dette er en anerkjennelse av kompetansen til sykehjemsprestene og det viktige arbeidet de gjør i møte med beboere, pårørende og ansatte ved sykehjemmene, sier bispedømmerådsleder Sandaker-Nielsen.
Minnetale
Tre av fire beboere på sykehjemmene i Oslo er medlemmer i Den norske kirke, viser en kartlegging gjort av Oslo bispedømme.
Sykehjemsprest Graff sier at man spesielt ved gravferder ser hvor viktig det er å ha fast ansatte prester. I fjor forrettet hun i 20 begravelser. Hun ser på det som sin rolle å være en bro fra den siste delen av livet og inn i gravferden, siden hun gjennom jobben har hatt tid til å bli kjent med menneskene som blir stedt til hvile. Dermed kan hun holde en minnetale med substans.
LES OGSÅ: «Dette går ikke. Jeg må slutte som prest»
– Det er spesielt viktig i de begravelsene hvor det ikke er noen pårørende, sier hun.
– Hva tenker du er en god løsning for å ivareta eldres åndelige behov i framtiden?
– Det viktigste er at det blir bygget opp noe som tar vare på kontinuiteten, sier Graff, som er åpen for å dele kunnskapene sine med nye aktører som vil søke på midler fra den nye livssynspotten.
Hun er også glad for at det finnes muligheter for å ringe samtalepartnere med et annet livssyn. Samtidig er hun opptatt av at spesifikt kristne oppgaver som gudstjenester, nattverd og andakter må ivaretas.
– Jeg frykter at det forsvinner hvis det settes ut i menighetene. De har allerede full timeplan med trosopplæring, diakoni og mye annet, sier Graff, som håper at det nå blir ro rundt ordningen med sykehjemsprester, slik at man kan finne en løsning for framtiden.
LES OGSÅ: Anmelder sykehjem for hijab-nekt.
Mer enn mat
Flesteparten av de ansatte på Stovnerskogen sykehjem har utenlandsk bakgrunn. Ifølge Graff er det stor gjensidig respekt mellom presten og de ansatte. På naboavdelingen møter vi en av dem som er glad for at prestetjenesten er sikret det nærmeste året.
Vi må for all del ikke få noe mindre tid med Hilde.
Grethe Engebretsen (87)
– De eldre trenger å snakke om åndelige ting. På et sykehjem handler det ikke bare om å gi mennesker mat, men også åndelig føde, sier hjelpepleier Phuntsok Gyalpo, som opprinnelig er fra Tibet og er kulturell buddhist.
– Noen synes det er rart at jeg som har en annen tro støtter sykehjemsprestene. Men rundt 90 prosent av dem som bor her er nordmenn, og det er så viktig at de har noen å prate med i denne siste fasen av livet, sier han.