Nyheter

Droppet sykehjemsprester – gav kirken penger til diakoner

I Trondheim har KrF sammen med Ap og SV sikret penger til 15 diakoner til Den norske kirke. Disse arbeider mye med eldre på sykehjem og eldre som bor hjemme.

Bilde 1 av 2

Helsedepartementet slår fast at alle som er avhengige av kommunale helse-­ og omsorgstjenester skal få tilrettelegging og bistand for å kunne­ utøve sin tro og sitt livssyn.

Nå har Oslos ett år gamle rødgrønne byråd avgjort at kommunen ikke lenger skal betale for egne prester på sykehjemmene. Arbeiderpartiet, SV og MDG vil etablere en tilskuddsordning som tros- og livssynssamfunn kan søke penger fra hvert år.

Samarbeid

I Trondheim forteller kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) at de får til helt andre resultater med Ap og SV. Torsdag samlet hele bystyret seg bak KrFs forslag om å tydeliggjøre den kommunale Serviceerklæringen når det kommer til tro- og livssyn.

Dette er nå den reviderte Serviceerklæringens overordnede mål:

«Du skal ha mulighet til å bo hjemme så lenge som du ønsker det og det er faglig forsvarlig. Kommunen vil bidra til at dine fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov blir ivaretatt.»

Bystyret stiller seg også bak merknaden:

«Merknadsstillerne understreker betydningen av godt samarbeid med kirker og andre trossamfunn for å ivareta kommunens forpliktelser overfor brukerne i eksistensielle spørsmål. Rådmannen må sørge for at ansatte gis tilstrekkelig kompetanse til å forstå brukernes åndelige behov.

Åndelige

– Hvorfor måtte Serviceerklæringen endres?

– Jeg savnet oppmerksomhet om at tjenestene skal ivareta det komplette menneske. Eldre, i likhet med yngre, er forskjellige, men har i ulik grad både fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov. Alle disse behov må dekkes, i et samspill mellom kommunen, pårørende og det sivile samfunn. I en travel hverdag kan det bli slik at vi bare blir opptatt av brukernes fysiske behov med mat, medisiner, stell og søvn, og helst også de psykiske og sosiale behov i form av aktiviteter. For mange brukere kan de åndelige behovene være aller viktigst.

– Hvordan blir denne oppgaven løst?

– Våre ansatte skal ikke dekke dette fullt ut, men de må ha kunnskap om hvordan de kan dekkes. Vi må også sørge for at de ansatte gis tilstrekkelig kompetanse til å forstå brukernes åndelige behov, og hvem som kan være til hjelp.

LES MER: SV vil konkurranseutsette prester

Diakoner

Fram til 2005 hadde Trondheim kommune egne sykehjemsprester. Av ideologiske årsaker ble ordningen lagt ned av den Ap-SV-styrte kommunen og prestene sagt opp. De lokale menighetene fikk ansvaret for å følge opp eldre på sykehjem eller som bodde hjemme.

I 2011 gikk KrF inn i den rødgrønne koalisjonen i Trondheim. Både i 2003 og 2007 måtte Ap trekke tilbake invitasjonen til samarbeid etter press fra koalisjonspartner SV.

Makten er brukt godt, mener KrFs Lykke, som også er gruppeleder for partiet i bystyret.

– Sammen med Ap og SV klarte vi forrige periode å styrke kirkebudsjettet i Trondheim med opp mot 25 millioner kroner. Noe som blant annet har resultert i at menighetene i byen har kunnet ansette hele 15 nye diakoner. Disse er med på å sikre sykehjemsbeboere og hjemmeboende eldre et godt tros- og livssynstilbud, sier Lykke.

Etter valget i fjor ble sentrum-venstre-alliansen i Trondheim utvidet med Venstre, og teller i dag følgende parti Ap, SV, MDG, V, KrF og Sp og Pensjonsistpartiet.¨

LES MER: Prest mener kirken prioriterer de ressurssterke

Seremonirom

Økt kommunal støtte til Den norske kirke utløser også økt støtte til andre tros- og livssynssamfunn. Fylkesleder Rune Lie i Human-Etisk Forbund Sør-Trøndelag forteller økt kommunal støtte i Trondheim blir brukt på særlig én oppgave:

– Få flere, gode livssynsnøytrale seremonirom. Dette er noe eldre etterspør når det kommer til begravelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter