Nyheter

KrF-vedtak med Frp-nei og mange åpne dører

KrFs landsstyre velger seg Erna som statsminister og flest mulig av sentrumspartiene i regjering.

Under det avgjørende møtet om samarbeidsmodell landet KrF ikke uventet på et sentrum-Høyre-alternativ. Men KrFs vedtak er åpent i formen:

Dersom ikke KrFs plan A lykkes, peker partiet mot opposisjon. I vedtaket sier ikke partiet noe om hverken Ap og samarbeid den veien. Eller hvordan partiet vil forholde seg dersom Høyre og Frp forsøker å opprettholde regjeringen sin.

Overfor Vårt Land understreker partileder Knut Arild Hareide at KrF står samlet. Alle har måttet gi og ta litt. Også han selv.

Her er KrFs vedtak:

• KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering.

• KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.

• KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med FrP ikke aktuelt.

• Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

LES OGSÅ: KrF gir ikke lenger blå garanti

Vedtaket inneholder altså ikke lenger noen formulering som i dagens: At et ikke-sosialistisk flertall også skal gi en ikke-sosialistisk regjering.

Partiet samlet seg som ventet om å si et klart nei til å samarbeide i regjering med Frp. I sin tale til landsstyremøtet var Hareide svært tydelig:

– De store fightene vi har hatt disse årene har ikke først og fremst handlet om Høyre. De har først og fremst handlet om Frp. Med respekt for de politiske forskjellene, er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt, sa Hareide.

Sentrumslyst

Han fastslo at KrFs sjel ikke ligger i om de som partiet samarbeider med har blå eller rød farge.

– Vår identitet er ikke avhengig av høyre- eller venstresiden, sa han.

KrFs oppbrudd fra forrige vedtak – med klarere garanti for borgerlig styre – bunner i KrFs sentrumsorientering.

– Min motivasjon for å ta på meg ledervervet i KrF har vært en vilje til å føre videre den kristendemokratiske og sentrumspolitiske kursen. Den kursen som har vært den gule tråden i KrF fra Lars Korvalds tid og frem til i dag, sier Hareide.

– Som et sentrumsparti kan vi søke samarbeid med alle partier som ikke kolliderer med vår ideologi og profil. Forutsetningen er at vi samlet sett sikrer økt gjennomslag for KrFs politikk, fremholdt han.

LES OGSÅ: KrF møter veggen hos Frp-Siv

Søke gjennomslag

KrFs ferske vedtak sier altså at om en sentrum-Høyre-regjering ikke lar seg gjøre, må «KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon». Rommet for eventuelt å søke seg mot Ap uti neste stortingsperiode, er der. Vedtaket har ingen binding på å gå i regjering med noen – bortsett fra Frp.

Nettopp det å få regjeringsmakt etter snart tre stortingsperioder uten, er viktig for KrF nå:

– KrF bør inn i regjering for at vi kan sette vårt preg på politikken. Det handler om vårt grunnleggende syn på mennesket og livet. Det handler om hva som er viktig for folks hverdag i bygd og by. Det handler om nestekjærlighet, menneskeverd og forvalteransvar - i praksis. Våre største seire har vi fått i regjering. Nå er det tid for nye, sa Hareide.

Tilfreds ungdomsbevegelse

Før helgens landsstyremøte var ungdomsorganisasjonen KrFU den greinen i partiet som hadde ytret seg klarest om samarbeid. De sto klart bak anbefalingen om sentrum-Høyre-løsning, uten å regjere med Frp.

– Konsekvensen av KrFs ferske vedtak er nokså likt vårt. KrFU utelukket ikke noen og også vi ønsket opposisjon dersom ikke førstevalget går, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter