Nyheter

Paven vil på fredsreise til Sør-Sudan

Pave Frans vil til Sør-Sudan for å fremme en fredelig løsning på konflikten.

Torsdag møtte en delegasjon sørsudanske kirkeledere pave Frans i Vatikanet, der den kritiske situasjonen i verdens yngste land var tema.

Kirkelederne er indignert over splittelsen som er i ferd med å slite Sør-Sudan fra hverandre. Titusenvis er drept og 2,5 millioner sendt på flukt under borgerkrigen, mens over 6 millioner mennesker er ­avhengige av nødhjelp.

Tidligere denne uken advarte FNs høykommissær for flyktinger om at den politiske retorikken i Sør-Sudan er i ferd med å utarte i et etnisk-basert hatspråk som kan utløse masseovergrep.

LES OGSÅ: Oljepengene ble en forbannelse for Sør-Sudan

Vil reise.

På møtet i Roma takket pave Frans ja til kirkeledernes invitasjon om å dra til Sør-Sudan, men han er også avhengig av en offentlig invitasjon fra sørsudanske myndigheter. Det kan være aktuelt å reise sammen med en annen kirkeleder, for eksempel den anglikanske erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, for å fremme et felles budskap om fredelig sameksistens og slutt på volden.

Etter møtet sa erkebiskop Lukudu Loro at paven kan hjelpe Sør-Sudan, som har en gudfryktig befolkning med stor respekt for pavens lederskap. Kirken er en vital samfunnsaktør som generelt nyter høy grad av tillit blant sørsudanerne, der mer enn 70 prosent er kristne.

– Vi blir bekjempet. Vårt budskap til befolkningen og myndighetene blir ikke hørt, men hvis pave Frans og andre ledere sier tydelig fra og oppfordrer det internasjonale samfunn til å engasjere seg, så kan vi kanskje få en forhandlet løsning, sa Loro.

LES OGSÅ: Presidenten vil ordne asyl for erkefienden

Norsk støtte.

Blant støttespillerne til det sørsudanske kirkerådets arbeid for en samlet handlingsplan for fred er Kirkens Nødhjelp, som har bidratt både praktisk og økonomisk så kirkedelegasjonen kunne gjennomføre torsdagens audiens hos paven.

– At paven sier ja til å engasjere seg for fred og ønsker å besøke Sør-Sudan, er et viktig budskap til en befolkning som leter etter tegn på håp i en stadig mer militarisert konflikt. Når pavens holdning blir kjent blant folk kan det tenne en gnist av fornyet håp, med en visshet om at de ikke er glemt av omverdenen, sier Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp fra Sør-Sudans hovedstad Juba.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter