Nyheter

Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

Den første busslasten med flyktninger og migranter forlot i morgentimene mandag «Jungelen» i Calais, den omstridte leiren franske myndigheter nå skal jevne med jorda.

Bilde 1 av 7

Tusenvis av flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika og Asia har lenge levd under uverdige forhold i leiren, i håp om en dag å kunne ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia.

Franske myndigheter har stengt og tømt leiren flere ganger tidligere, men hver gang har den blitt fylt opp igjen.

Jevnes med jorda

«Jungelen» har den siste tida huset mellom 6.000 og 8.000 mennesker, de fleste av dem fra Afghanistan, Sudan og Eritrea, men Frankrike ga dem frist til mandag morgen med å forlate leiren.

Beboerne vil få tilbud om plass på mottakssentre i Frankrike, og britene har også åpnet for å ta imot noen av dem.

I morgentimene mandag strømmet hundrevis av menn, kvinner og barn, med få eiendeler i hendene, til møtepunktene som er opprettet for registrering og uttransportering fra leiren.

LES OGSÅ: Europas flyktningpolitikk i ferd med å havarere

Første busslast

Den første busslasten med rundt 50 sudanere forlot leiren i 9-tiden, i retning et mottak i Bourgogne-området.

– Jeg er svært glad. Jeg har fått mer enn nok av «Jungelen», sier 25 år gamle Abbas fra Sudan, som var blant de første som tok oppstilling for å bli registrert for utreise.

– Det er mange som ikke vil dra, så det kan bli problemer senere. Det var derfor jeg var blant de første som kom hit, forteller han.

Frykter sammenstøt

Rundt 1.250 franske politifolk fulgte nøye med fra avstand, beredt til å gripe inn dersom det nok en gang skulle komme til tumulter i forbindelse med tømming av leiren.

De siste ukene har det nærmest daglig vært sammenstøt i «Jungelen», når politiet har forsøkt å hindre folk fra å snike seg opp på lastebiler som skal ta ferja over Den engelske kanal til Dover.

LES OGSÅ: Dette er historien om Abraham - den enslige, mindreårige asylsøkeren som tok sitt eget liv, trygt framme i Norge

Barn

Rundt 1.300 av innbyggerne i «Jungelen» er barn uten voksne ledsagere, og nærmere 200 av dem har alt fått slippe over til Storbritannia.

Det er usikkert hvor mange britene vil ta imot, ettersom flyktninger må ha kunne bevise tilknytning til Storbritannia enten gjennom slektninger eller på annet vis, for å få opphold.

LES OGSÅ: 2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

Vil bli værende

Ifølge hjelpearbeidere som jobber i leiren, ønsker flesteparten av beboerne å bli værende.

– Noen kommer til å prøve å gjemme seg i områder rundt Calais. Det er en reell fare for at det blir en forfølgelsesaksjon, sa lederen for den lokale hjelpeorganisasjonen Auberge des Migrants, Christian Salome, til lokale medier i helga.

«Jungelen» antas nå å huse mellom 6.000 og 8.000 mennesker, de fleste av dem fra Afghanistan, Sudan og Eritrea, men Frankrike har gitt dem frist til mandag morgen med å forlate leiren, som nå skal jevnes med jorda.

Beboerne vil få tilbud om plass på mottakssentre i Frankrike, og britene har også åpnet for å ta imot noen av dem.

I morgentimene mandag strømmet hundrevis av menn, kvinner og barn, med få eiendeler i hendene, til møtepunktene som er opprettet for å registrering og uttransportering fra leiren.

FILMANMELDELSE: Innbyggerne på Lampedusa lever av det samme havet som flyktningene dør i

Følg oss på Facebook og Twitter!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter