Nyheter

Fant ingen lovbrudd hos Hanvold

Brennpunkt-redaksjon setter søkelyset på tv-pastor Jan Hanvold og hans mange roller i Visjon Norge-systemet i dokumentaren «Pengepredikanten».

I programmet sies det at Hanvold har «inngått lukrative avtaler for seg selv». Det vises til at Jan Hanvold, som er grunnlegger, styreleder, tv-pastor og redaktør i den kristne TV-kanalen Visjon Norge, er «involvert i et 15-talls ulike selskaper, stiftelser og eiendommer».

«Det betyr at de selskapene tv-pastoren eier privat også nyter godt av de mange millioner gaveinntekter som strømmer gjennom Visjon Norge-systemet», heter det i programmet. Brennpunkt-redaksjonen viser til flere eksempler på at Hanvold «sitter på flere sider av bordet når pengene skal fordeles».

– Mener dere at dere har klart å dokumentere at Hanvold har gjort noe straffbart i forbindelse med Visjon Norge, Brennpunkt-redaktør Odd Isungset?

– Nei, vi påstår ikke at noe av dette er straffbart. Jeg er veldig opptatt av at journalistikk ikke handler om å påstå at noe er straffbart, men om å gi publikum et innblikk og mulighet til å se hvordan dette fremgår. Så får publikum trekke de konklusjoner de ønsker.

Klanderverdig?

– Men i programmet skapes det vel et inntrykk av at noe av det Hanvold gjør er klanderverdig?

– Verdivurderingen overlater jeg til publikum, svarer Isungset.

LES MER: «Mens Jesus drev kremmerne ut av Guds tempel med en pisk, står kristne ledere i kø for å være passasjerer på Jan Hanvolds hensynsløse kjøretur gjennom livet»

Visjon Norge har vokst jevnt og trutt. De samlede inntekter siden 2001 bikker i høst totalt én milliard kroner. Gaver utgjør storparten av inntektene, som i 2015 alene utgjorde 106 millioner kroner.

– Jeg er ingen forretningsmann, men en enkel gutt fra Drammen som er en forkynner, sier Hanvold selv i programmet.

LES OGSÅ: Tv-pastoren er sin egen sjef, styreleder og aksjonær

Dobbeltrolle

Brennpunkt problematiserer særlig Jan Hanvolds dobbeltrolle som privat investor og Visjon Norge-leder. Flere av de private selskapene som Hanvold eier, selger også tjenester til Visjon Norge.

NRK-journalist Bjørn Olav Nordahl sier i intervju med Hanvold at NRK har en rekke avtaler – utleie- og lønnsavtaler – som dokumenterer at han sitter på begge sider av bordet. Hanvold har laget avtaler der han selv underskriver både som arbeidsgiver og arbeidstaker, utleier og leietaker.

– Ser du ingen problemer med det? spør Nordahl.

– Nei, jeg følger bare norsk lov, svarer Hanvold som sier at folk gjerne må beskylde ham for rolleblanding. Selv ser han ikke noe ulovlig eller umoralsk i dette.

Avhør?

«Ingen kommentar» svarer han til påstander fra NRK-journalisten om at Hanvold har flerdoblet utleieprisen for lokaler Visjon Norge har leid fra hans egne, private eiendomsselskaper. «Driver du med avhør?» spør Hanvold når Nordahl ber om utdypende svar.

Vårt Land lyktes mandag ikke i å få Jan Hanvold i tale om NRK-dokumentaren. I Visjon Norge fikk vi opplyst at Hanvold var på reise hjem fra Israel og derfor ikke tilgjengelig.

NRK opplyser at Hanvold har fått se det ferdige programmet, som går på lufta på NRK1 i kveld klokka 21.30.

Eget kamerateam

I programmet blir det også opplyst at Hanvold «etter et langt liv i medienes søkelys, når han skal intervjues av andre for sikkerhets skyld stiller med eget kamerateam».

– Er det uvanlig, Odd Isungset?

– Slikt hender ikke veldig ofte, men det har har hendt før også at de som blir utsatt for vårt søkelys, selv velger å filme når NRK er til stede, svarer Brennpunkt-redaktøren.

– Hvorfor har dere laget denne dokumentaren?

– Fordi vi synes en del av det som foregår i dette miljøet er veldig interessant. I vår tid når medier har relativt stort fokus på det som foregår i en del andre trosmiljøer, er det viktig også å se på kristne trosmiljøer og holdninger. Det er et fascinerende miljø å komme litt på nært hold av, svarer Isungset.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter