Nyheter

Deler falskt tiggerbrev fra Visjon Norge

I brevet hevdes det at TV-kanalen har sjekket privatøkonomien til potensielle givere, og at de kan ta opp lån for å gi gave på 250.000 kroner.

Torsdag ble et bilde av et brev som skulle være sendt ut av den kristne TV-kanalen Visjon Norge spredd på sosiale medier.

«Du skal vite at det ikke er noen snarvei til himmelriket. Den som ikke sår kan heller ikke høste. Vi har foretatt en grundig undersøkelse av din økonomiske status. Og du er utvilsomt i stand til å så inn 250.000 kroner til vår virksomhet. På den måten bidrar du til frelse og evig liv både for deg selv og andre».

I brevet åpnes det for muligheten til å ta opp lån for å gi gaven.

Ifølge Visjon Norge er brevet falskt og kommer ikke fra dem. Det er også sendt ut flere likelydende brev.

– Virket plausibelt

Hovedpastor i Oslo Misjonskirke Betlehem, Erik Andreassen, var en av dem som umiddelbart trodde at brevet var ekte og delte det videre.

– Det var en spontantreaksjon, men jeg angrer på at jeg ikke sjekket mer før jeg delte, sier han.

Andreassen mener brevet framsto som ekte, bortsett fra på to punkt – pengesummen og at de skulle ha sjekket privatøkonomien til mottakeren. Derfor er det ikke så rart at mange trodde brevet var ekte, mener han.

– De har en utfordring med ryktet sitt. De har flere ganger vist dårlig dømmekraft og etiske vurderinger rundt pengeinnsamling. Man trenger ikke å få falske brev for å få den forståelsen, det er bare å se på Visjon Norge. De har en måte å samle inn penger på som jeg ikke kan støtte, sier han.

LES OGSÅ: – Ikke gi til Visjon Norge

– Gjerrige går helvetet

Forrige uke var den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde på TV-kanalen. Han lover velsignelser for dem som gir:

«Han kommer til å putte millioner i hendene dine, flere millioner i hendene dine hvis du adlyder ham», har han sagt på Visjon Norge.

Samme pastor har lovet å be for spesielle velsignelser dersom man «sår inn» en viss sum og at bedriftsledere som gir, gjerne 100.000 kroner, vil oppleve overnaturlig, økonomisk oppsving i bedriften sin.

LES OGSÅ: – Hanvold er et PR-problem for kristne

Også Jan Hanvold snakker om konsekvensene av å gi, og av ikke å gi på TV-kanalen:

«Vi skal gi deg muligheten til å gi, og det er ingen tvang, for Gud elsker en glad giver. Gjerrige folk, de kommer ikke inn i himmelen. Garantert, altså. De går til helvete. For gjerrighet er det verste Gud vet», sier han på et møte som er sendt på Visjon Norge.

LES OGSÅ: Fant faktura på 2 millioner fra Visjon Norge

– Kontroversiell innsamling

Gruppeleder i Oslo bystyre for Kristelig Folkeparti, Erik Lunde, gikk også fem på.

– Visjon Norge har drevet med kontroversielle innsamlingsmetoder tidligere, og særlig har folk reagert på Jan Hanvold. Det var ingen grunn til ikke å tro at det var ekte, sier Lunde som er lei for at han delte noe som ikke var ekte.

Han er klar på at Visjon Norge ikke må lastes for et brev som er sendt ut av andre, og at han har forsøkt å rydde opp etter at han delte det falske brevet.

– Visjon Norge burde likevel gå i seg selv og se på måten de samler inn penger på. Jeg tror mange av Visjon Norges seere, og jeg kjenner noen personlig, tar budskapet som formidles på det største alvor. Når det kombineres med en forventning om pengegaver, reiser det mange dilemmaer, sier han.

– Teologiske løfter

Jarle Haugland i Familie og Medier involverte seg i diskusjonen på Twitter om brevet, men trodde ikke selv på at brevet kom fra Visjon Norge.

– Det er betenkelig at det spres som en sannhet. Det er dypt problematisk og trist for Visjon Norge, sier han.

Han mener det er to grunner til at så mange trodde brevet var ekte:

– De som i utgangspunktet har et negativt forhold til Visjon Norge, liker å få det bekreftet. Den andre grunnen er at Visjon Norge beveget seg i en gråsone der de på en usunn måte har blandet sammen giverinnsamling og teologiske løfter, sier han.

LES OGSÅ: Her er Hanvolds kontroverser gjennom tolv år

Har anmeldt brev

TV-pastor Jan Hanvold sier til Vårt Land at det skjer ganske ofte at folk sender ut falske brev i TV-kanalen eller ansattes navn.

– Det er ikke bare spørsmål om å gi penger, men ren trakassering. Vi har anmeldt det flere ganger, men det er lite politiet kan gjøre, sier han på telefon fra Israel der han lager TV fra løvhyttefesten.

– Mange har trodd at brevet er ekte fordi det ligner på hva dere ber om ellers. Kan du forstå det?

– Vi har aldri skrevet brev til enkeltpersoner og bedt om så store gaver.

– På Twitter hevdes det at dere nylig ba om at 300 personer ga 50.000 kroner hver. Stemmer det?

– Det kan godt hende. Men det er noe helt annet å si på TV at en person kan gi 10.000 eller mer, enn å kontakte en konkret person, sier Hanvold.

– Er det ikke å henvende seg til en konkret person, når Oniwinde sier han at Den hellige ånd har utpekt en person til å gi en viss sum?

– Det er ikke en konkret person med navn, men et kunnskapsord.

– Hva legger du i begrepet himmelsk økonomi?

– Vi tror at det å gi tiende og hellige gaver er å så og så skal man høste. Gud sier at himmelens sluser skal åpne seg over deg, og at velsignelsen skal regne over deg i rikelig monn. Men Gud er ikke en automat som du kan ta ut penger fra.

– I ditt bibelprogram sier du at gjerrige går til helvete. Hva mener du med det?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter