Dette intervjuet ble først publisert 14. juni i forbindelse med at Jakten på ny biskop hadde startet. Vi har hentet det fram igjen i forbindelse med at Braut er tilsatt som ny biskop i Stavanger.
Han er rogalendingen som har hatt hele sin prestetid i Oslo, Bjørgvin og Nidaros, og som de siste årene har markert seg som en viktig brobygger i Kirkerådet og Kirkemøtet i saken om vigsel av likekjønnede.
Hvorfor vil du bli biskop?
– Jeg ble vist tillit og var ønsket som kandidat. Når kirken kaller til en slik tjeneste bør man si ja hvis man kan. Jeg kjenner meg absolutt motivert til en slik oppgave.
Bisperollen er mangfoldig. Hva er du best som – inspirator, administrator eller kirkelig frontfigur?
– Jeg vil velge andre ord, for jeg synes forkynnelsen er viktigst, og der tror jeg at jeg har en styrke. Jeg er god til å inspirere, ikke med store fakter, men ved å ha gode relasjoner til den enkelte og sette mot i dem. Jeg liker administrasjon og organisering, og er ikke mest vant med å være frontfigur i den store offentlighet. Å være samlende og tydelig vil være nøkkelord for min eventuelle bispetjeneste. For en biskop er det ikke viktigst å være populær, men å være trofast mot sitt og kirkens oppdrag. Det handler spesielt om å holde fast på kirkens lære. Nøkkelordet er å forkynne til omvendelse, tilbake til det du fikk i dåpen.
Hvilke ledererfaringer mener du gjør deg til en god bispekandidat?
– At jeg har hatt ulike roller i kirken og vet hva det handler om både i hverdag og helg. Jeg er en som vet hva prestetjenesten dreier seg om og som jobber med teologien. Jeg har vært menighetsprest og prost. Leder-erfaringen de siste årene i Kirke-rådet og Kirkemøtet har tilført vesentlig erfaring og kunnskap. Det gjør at jeg er klar til å sette i gang umiddelbart hvis jeg blir biskop.
Hva er din svakhet som leder?
– Jeg er ikke alltid like god i relasjoner; jeg kan bli litt innadvendt, og jeg kan være litt for rask med å peke på løsninger. Utålmodighet er ofte bra, men kan også være en ulempe.
Hva vil du tilføre Bispemøtet av ny kompetanse?
– Bispemøtet trenger stadig tilførsel av kompetanse på det å være prest og arbeide menighetsbyggende.
15. SEPTEMBER: Derfor er det kun én kvinne som vil bli biskop
– Hva mener du er karakteristisk for Stavanger bispedømme til forskjell fra andre bispedømmer, og hvilke utfordringer gir dette for bispetjenesten der?
– Det særpregede er det store engasjementet, lynnet og evnen til å søke nye løsninger, både i kirke, næringsliv og forvaltning. Jeg tror dugnadsånd er spesielt utbredt her, og at kirken i Rogaland er mindre prestestyrt enn andre steder. Utfordringen er å holde fast ved at vi har en felles kirke og felles spilleregler.
Når var du sist forkynner i et bedehus eller deltaker på et bedehusmøte?
– Det kommer jeg ikke på. Det er nok litt typisk for min situasjon – og det er færre bedehus i Bergen by enn der jeg tidligere har vært prest. Jeg har bedehusbakgrunn, men den lokale menigheten er nå min fremste arena. Der er jeg med på å arrangere bibeltimer som er menighetens evangeliske møter. Jeg blir sjeldnere enn før spurt om å tale på bedehus, men jeg ønsker ikke at det skal være slik.
Ivar Braut
60 år, fra Sandnes, bor i Bergen. Utdannet ved Menighetsfakultetet.
Har siden 2000 vært sokneprest i Birkeland menighet i Bergen.
Har vært prest i Søndre Skøyen i Oslo, kapellan i Fossum på Stovner i Oslo, lærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole i Grimstad, kapellan i Ilen menighet i Trondheim, sokneprest på Stord og prost i Sunnhordland. Braut er medlem av Bjørgvin bispedømmeråd og Kirkemøtet (siden 2011) og av Kirkerådet (siden 2012). Han har vært med i Presteforeningenes liturgiske nemnd i representantskapet for Kirkens Bymisjon, Bergen.
Hvordan vil du med en setning definere begrepet «folkekirke»?
– Det er en kirke som har god plass til alle som vil tilhøre folkekirken, uavhengig av trosengasjement og aktivitet. Denne kirken skal være tydelig på innhold.
Hva mener du er den største sosialetiske utfordring som Den norske kirke nå må engasjere seg i?
– Vi må holde oppe trykket på menneskeverd og ikke gi opp forvaltning av skaperverket.
LES OGSÅ: Mener Rogalandskirkenes dåpsreklame minner om scientologi
Egenvurderingen
– Hvordan vil du karakterisere deg selv som person?
– Jeg er sindig og langsiktig og tenker brede perspektiv. Humor, selvironi og humør er viktig for meg! Jeg er stødig, seriøs og utholdende, og samtidig følsom og lettrørt til sine tider. Realistisk inntil det kjedelige, men også begeistret. Jeg er arbeidsglad, har god kapasitet og jeg trenger folk rundt meg. Lyttende og lydhør. Og jeg er opptatt av løsninger, noen ganger litt for raskt.
«Som biskop i oljefylket Rogaland, er jeg urolig for hvilken rolle vi som region spiller i møte med klimautfordringene. Det kan virke som vi har etablert en kultur der egen velstand i praksis blir viktigere enn engasjement for de som lider nød», skrev biskop Erling Pettersen i 2012. Hva vil ditt budskap til oljenæringen i Rogaland være i 2016?
– Jeg vil ønske lykke til i videre arbeid i oljenæringen. Jeg er sikker på at næringen selv vil ha etisk bevissthet i hva de driver på med. Men det betyr ikke at kirken har mistet stemmen.
Hvordan vil du som biskop forholde deg til et menighetsråd som vil forhindre at vigsel av likekjønnede foretas i deres lokale kirke?
– Jeg vil ha forståelse for menighetsrådet og samtale med dem. Men til slutt må regelen må gjelde uansett: Det paret som ber om vigsel i sin lokale kirke, må få det.
LES OGSÅ: Gaard overrasket over å bli vraket
Ny biskop
Stavanger bispedømmeråd har nominert fem bispekandidater.
Alle prester og andre i vigslede stillinger i bispedømmet, samt alle Den norske kirkes proster og teologiske professorer, skal innen 28. oktober gi stemme til de tre personer som de vil rangere som de beste bispekandidater.
Stavanger bispedømmeråd og de 12 biskopene, skal innen 16. november uttale seg om hvem av de tre kandidatene som totalt har fått flest stemmer, de anser mest skikket til å bli utnevnt. Biskopene skal grunngi sin uttalelse.
Kirkerådet ansetter på sitt møte i Stavanger 8. – 9. desember én av disse tre kandidatene.
Biskop emeritus Tor B. Jørgensen har utløst debatt etter at han nylig skrev at det er tid for å si tydelig: «Ingen skal gå fortapt, komme til helvete eller leve borte fra Gud i all evighet.» Er du enig med Jørgensen?
– Nei, jeg kan ikke formulere meg slik. Derimot vil jeg som kristen be om at alle blir frelst. Men disse store, evige spørsmålene er egentlig for store for oss mennesker. Vi må også holde oss til de alvorlige Jesus-ordene og dermed søke troen på en barmhjertig Gud.
Hva er kjernen i din forkynnelse?
– Kjernen er å vende tilbake til den Gud som skapte oss og har møtt oss i Jesus Kristus til frelse. Jesus-forkynnelsen er aldeles uoppgivelig og selve nerven i min forkynnelse, svarer bispekandidat Ivar Braut.