Nyheter

I retten etter netthets

En mann er tiltalt for hatefulle ytringer mot innvandrere og skremmende atferd rettet mot Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg.

«Dissa jævlade krimminelle søpple folka gjør som dem vil. Skulle vært tvang steriliserte når dem kommer hit til landet så dem ALDRI noensinne fikk formert seg... den svarte bermen som velter innover landet VÅRT som en haug med skadedyr full av sjukdommer.»

«Håper virkelig at sånne som deg med sånne holdninger virkelig blir gruppevoldtatt og misshandlet av en gjeng svarte svin.»

Anmeldt for hatefulle ytringer

Sitatene over er hentet fra den offentlige Facebook-siden til politisk redaktør og kommentator i Vårt Land, Berit Aalborg.

16. januar i år ble Aalborgs kommentar «Ned på kne, lille luremus» publisert i Vårt Land. Kommentaren tok utgangspunkt i masseovergrepene i Köln nyttårsaften og ble mye delt på Facebook.

Som svar på denne kommentaren skrev den nå tiltalte Vestfolds-mannen innlegget som førte til at Aalborg anmeldte ham.

Møtes til rettssak

Søndre Buskerud Politidistrikt har tatt ut tiltale mot mannen - både for diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot innvandrere, og for å krenke Aalborg gjennom skremmende opptreden og hensynsløs atferd.

– Han angrer på det han har skrevet, og forstår at han har gått for langt, sier den tiltaltes advokat Martin Smith.

Mannen har i avhør ikke erkjent straffskyld.

Gjentakende hets for offentlige kvinner

Dette var ikke første gang Aalborg har opplevd å bli hetset i sosiale medier. Tidligere hadde hun latt være å anmelde og heller bare slettet meldingene som kom. Mannen som nå er tiltalt var den første hun anmeldte – senere har det blitt flere.

Aalborg opplevde at truslene over tid påvirket henne og gjorde at hun ble mer varsom med å uttale seg om islamkritiske miljøer.

«Menn som truer og trakasserer er blitt daglig kost for kvinner som deltar i det offentlige ordskiftet i Norge. Det er særlig to tema som skiller seg ut: Innvandring og likestilling. Beveger man seg i krysningsfeltet mellom disse to, må man dessverre regne med at reaksjonene går amok», skrev Aalborg i en kommentar 26. januar.

Mange saker for retten

De siste månedene har flere saker som omhandler hets i sosiale medier vært oppe i norsk rettssystem:

* En mann ble i mai dømt til 30 dager betinget fengsel for hets mot NRK-profilen Haddy N'jie.

* Et par uker senere ble en mann fra Brumunddal dømt til å betale 8.000 kroner i bot for hatefulle ytringer mot muslimer på Facebook.

* I juni ble en mann fra Jæren dømt til å betale 15.000 kroner også for å ha hetset muslimer på Facebook.

* En mann fra Fetsund ble i august dømt til å betale 12.000 kroner i bot for muslimhets på Facebook.

Viktig informasjonsverdi

Postdoktor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, Anine Kierulf, tror det kan være mange grunner til at vi ser flere slike saker.

– Politiet kan ha blitt mer oppmerksom på Facebook – Oslopolitiet har jo opprettet en egen gruppe for hatkrim, og det kan være flere som anmelder. I tillegg lanserte regjeringen i fjor en satsing mot hatefulle ytringer.

Hvilken effekt kan disse dommene ha?

– Informasjonsverdien her er veldig viktig. Desto flere dommer vi får i slike saker, jo vanskeligere blir det å si «Jeg visste ikke at det ikke var lov» eller «jeg mente det jo ikke bokstavelig».

Rettssaken utsatt

Rettssaken skulle etter planen startet i Drammen tingrett 11. oktober, men er utsatt på grunn av sykdom. Ny dato er foreløpig ikke satt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter