Nyheter

Bruker loven i kampen mot plast

Kopper, bestikk og annet plastservise som ikke kan brytes ned i naturen, 
blir forbudt i Frankrike. Plast er et av verdens store problemer.

Bilde 1 av 2

En kopp kaffe i plastkopp, litt munnskylling i plastbeger hos tannlegen, vann i plastbeger mens du venter, eller take-away-mat med plastbestikk til. De fleste­ av oss har brukt plast til å få i oss mat.

Denne uken vedtok franske politikere­ å forby bestikk, kopper og annet servise som ikke kan komposteres i naturen, og som ikke er laget av 
biologisk materiale. Loven skal gjelde fra nyttår 2020 og er del av en fransk klimatiltaksplan.

– Det viktigste med denne loven­ er at politikerne i Frankrike begynner å stille krav til det store plastmarkedet, sier Marius Gjerset i klimaorganisasjonen Zero.

LES OGSÅ: Uetisk å jobbe i oljen?

Ressursproblem

Han understreker at plast både er et stort forsøplingsproblem og et ressursproblem fordi­ mye plast lages av fossilt mate-
riale.

Gjerset viser til at plast laget­ av olje slipper ut like mye klimagasser­ som flytrafikken i hele verden. Derfor ønsker Zero at Stortinget i høst vedtar et forslag fra Venstre om å legge­ avgifter­ på fossil plast, slik at plast laget av fornybare ressurser som mais, poteter og trevirke kan bli konkurransedyktig.

– I dag er det avgifter på bruk av olje til drivstoff, men ingen avgift­ på olje som brukes til å lage plast, sier han.

LES MER: Barentshavet kan påføre norske skattebetalere store tap

Plast overalt

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, mener det trengs sterkere lut. Han ber Norge ta initiativ til en internasjonal konvensjon som regulerer produksjon og bruk av plast. Han viser til at et slikt internasjonalt samarbeid har fått ned bruken av farlige stoffer som PCB og kvikksølv.

– Plast er nå blitt verdens største forurensingsproblem etter klima. Verdens natur, og særlig havene, er i ferd med å drukne i plast. Problemet bygger seg opp til å bli større og verre i tiårene fremover, sier Hansson.

Han synes det er naturlig at Norge som en havnasjon tar initiativ til en slik konvensjon, og understreker at mye av plasten langs Norges kyst kan komme fra andre land. I august­ kom en studie som viste at 27 prosent av torsken i havne-
bassenget i Bergen har plast i magen­. Blant torsken lengre nord er mengden plast lavere.

Hansson mener at det tiltaket som er aller viktigst, er å få ned bruken av plast, særlig engangsplast. Nest viktigst er å sørge for at plast som kan havne i naturen, kan brytes ned. Samtidig minner han om at plast som er produsert av fornybare materialer og er nedbrytbar, kan belaste matproduksjon, skog og annen natur.

– Det er klare grenser for hvor mye slik plast man kan produsere, og man må passe seg for å skape et inntrykk av at det ikke er så farlig å bruke og kaste plast, fordi den er fornybar eller nedbrytbar, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mange vrier

Stiftelsen Miljøfyrtårn­ legger vekt på at festivaler og bedrifter som skal få Miljøfyrtårn-sertifisering, må lete etter løsninger som får ned avfallsmengden.

– Vi har ikke vært kategoriske og sagt at virksomheter vi sertifiserer ikke kan benytte­ engangsplastkopper­ og -kar. Men vi viser til at det er mulig å leie utstyr eller benytte andre typer­ artikler, sier Linn Grøtberg, leder for marked og kommunikasjon i stiftelsen.

Kopper laget av bionedbrytbar maisstivelse er ett eksempel. Papp er også bedre enn plast hvis man må bruke engangsutstyr­. Ifølge Grøtberg har noen festivaler som er sertifisert­ som Miljøtårn, gjort vrier­ som å ha panteordning 
på plastkopper, vaske glass eller­ gitt avslag­ på øl nummer to hvis man bruker om igjen koppen eller­ glasset.

Hun understreker at Stiftelsen Miljøfyrtårn støtter alle initiativer­ som gjør det enklere­ og smartere å være miljø-
vennlig.

– Skal du få med deg næringslivet, er du nødt til å være smart, ellers får du bare med deg idealistene. Kommer det priser og avgifter som gjør det lønnsomt å velge miljøvennlig, får du med deg bredden, sier Grøtberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter