Nyheter

Tidoblet matpris, halverte rasjoner

I deler av det konfliktherjede Sør-Sudan har matprisene i sommer vært ­tidoblet. FN måtte nylig halvere matrasjonene til sørsudanske flyktninger i Uganda.

Krisen i verdens yngste land tar ikke slutt. Etter at det på forsommeren var en slags forsoning der erkefiendene Salva Kiir og Riek Machar igjen var sammen i ­regjering som president og visepresident, har det meste gått galt.

– Dyrere mat forverrer både den humanitære og sikkerhetssituasjonen ytterligere. Med høye matpriser blir det mer plyndring, uro og desperasjon. Vi er veldig bekymret for både mat- og sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan, sier Kirkens Nødhjelps seniorrådgiver Odd Evjen.

Tørke og konflikt

Det er nå alarmerende rapporter om skyhøye matpriser som følge av en kombinasjon av tørke og konflikt:

Verdens matvareprogram (WFP) melder at prisene på ­basismatvarer steg drastisk fra juni til juli, med en mer en tidobling av prisen sammenlignet med snittet de siste fem årene i enkelte viktige markeder.

I hovedstaden Juba steg prisen­ på mel fra den viktige kornsorten durra (sorghum) med 144 prosent fra juni til juli, over 12 ganger­ høyere enn gjennomsnittsprisen de siste fem årene.

Prisstigningen økte med nær 80 prosent fra juni til juli, og oversteg dermed grensen på 50 prosent for hyperinflasjon.

LES MER: Da svenskene satt igjen med penger etter flyktningstrømmen som ikke kom – ga de dem tilbake til bistand

Kan eskalere

Kirkens Nødhjelps representant i Juba, Magne H. Svendsen, sier at verdien av den lokale valutaen nå er 20 ganger lavere i forhold til dollaren enn da han kom til Juba for to år siden.

Sør-Sudan-ekspert Odd Evjen frykter ytterligere eskalering av den ødeleggende konflikten, forsterket av ukontrollert prisvekst og matmangel:

– Sør-Sudans statskasse er helt tom, og det går sultne soldater rundt i gatene. Plyndringen blir stadig mer omfattende, og det har skjedd flere vilkårlige drap og overgrep i landet, sier Evjen.

LES OGSÅ: KrF ber Brende levere tilbake bistandspenger

Halverer matrasjoner

Plyndringen skjer blant annet langs viktige transportveier, noe som også har rammet matimporten fra nabolandet Uganda i sør.

Derimot har flukten av sør­sudanere til Uganda økt. Bare ­siden brøt ut nye kamphandlinger i juli har over 75.000 sørsudanere flyktet til nabolandet. Nylig ble FN-organisasjoner og ugandiske myndigheter tvunget til å halvere matrasjonene til 200.000 sørsudanere som kom til Uganda som flyktninger før juli 2015. Grunn: Det mangler 160 millioner kroner fra givere.

Flere FN-soldater

Det sørsudanske regimet er på kollisjonskurs med det jnternasjonale samfunn, der FNs sikkerhetsråd måtte true med våpenembargo da Sør-Sudan lenge ikke gikk med på å ta imot 4.000 nye soldater. Planen er at FN-styrken UNMISS etter hvert skal bestå av til sammen 17.000 mann.

Regjeringen i Sør-Sudan har argumentert med at forsterkningen av FN-styrken er et brudd på landets suverenitet, og har krevd forhandlinger om styrkens mandat og hvilke land soldatene skal hentes fra.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp evakuerte ansatte fra Sør-Sudan

Amerikanere angrepet

Sør-Sudans opprørsleder og tidligere visepresident Riek Macflyktet for et par uker siden til nabolandet Sudan, der han har fått akutt ­medisinsk behandling.

Sør-Sudans viktigste støttespiller, USA, er nå i ferd med å miste tålmodigheten med myndighetene landet de var pådriver for å hjelpe fram mot selvstendighet.

Onsdag ble det kjent at to amerikanske ambassadebilder ble angrepet og beskutt av sørsudanske styrker i Juba 7. juli. Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Mark Toner beskriver en dramatisk situasjon der ambassadepersonellet trolig ikke var et mål i seg selv, med der soldatene opptrådte svært nervøst og «trigger-happy».

USA ser ikke lenger noe samarbeid i regjering mellom president Kiir og tidligere visepresident Machar som noen løsning. Toner sier at Machar nå ikke bør vende tilbake til sin tidligere­ ­posisjon.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter