Nyheter

Valget mellom Sp og Frp

Mens KrF opplever at Høyre og Ap blir likere i verdipolitikken, kan forskjellene mellom Frp og Sp bli avgjørende for KrFs samarbeidsvalg.

Det siste året har norske medier laget en rekke saker om hvordan Aps og Høyres ledere flørter med KrF. Det er gjort flere forsøk på å finne ut om Knut Arild Hareide har best kjemi med Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. Alt dette kan være interessant nok.

LES OGSÅ: Kroningspartiene

Sp kontra Frp

Men da KrF møttes til landsstyremøte fredag formiddag i Oslo, synliggjorde debatten etter Hareides tale at et annet moment kan bli viktigere: Det er hvilke andre partier som inngår i alliansene sammen med Høyre på den ene siden - og Ap på den andre.

Både Hareide og flere av fylkeslederne pekte på Senterpartiets rolle. Flere mener at Sp er det partiet som ligger nærmest KrF i mange viktige saker og verdispørsmål.

Det ble dessuten pekt på at Venstre har beveget seg bort fra KrF i flere verdisaker. Et eksempel på dette kan være gen- og bioteknologien. Et annet er kontantstøtte. Selv om Hareide selv mener at alle de fire sentrumspartiene – Venstre, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og KrF – har mye felles, pekte også han på KrFs gode samarbeid med nettopp Sp.

LES OGSÅ: KrFs landsstyremøte taler frem oppbrudd

Front mot Frp

De mest markante uttalelsene om samarbeid kom imidlertid i forbindelse med Frp. Flere av fylkeslederne mener at KrF har svært lite til felles med et stort og mektig fløyparti. I Hareides tale brukte han betydelig tid til å peke på områder der de to er på kollisjonskurs, og å vise at et forpliktende samarbeid med Frp er krevende.

Han sa blant annet at Frp er det partiet som oftest argumenter for å «lesse de vanskelige, etiske verdispørsmålene over på enkeltmenneskenes skuldre», heller enn at fellesskapet tar ansvar for å sette grenser.

Han kom med klare advarsler til Frp og Siv Jensen om at hun ikke må kutte i bistandsbudsjettet i høst. Han sa dessuten at Frp har en «hul retorikk» når de sier at de «vil hjelpe folk der de er». Hareide begrunnet dette med at Frp gjennom mange år har laget alternative statsbudsjetter med forslag om å barbere norske bistandsbudsjetter.

Han dundret løs på Frps flyktninge- og asylpolitikk. Og til slutt gjorde han narr av det Frp-ledede Olje- og energidepartementet, som hadde «glemt samarbeidsavtalen med sentrum» i forbindelse med 24. konsesjonsrunde på norsk sokkel.

Ap og Sp

Med dette som bakgrunn tok flere av fylkeslederne til orde for at KrFs samarbeidsdebatt må handle like mye om KrFs forhold Høyres makker Frp og Aps makker Sp.

Dermed framstår det som at KrFs landsstyre kan være i ferd med å berede grunnen for at et linjeskifte er mulig.

Selv om det er flere miljøer i KrF som ønsker et samarbeid til borgerlig side, så er disse miljøene langt mer svekkede og fragmenterte i tillitsmannsapparatet enn de tidligere har vært. Et av disse miljøene er KrFU. Med brask og bram anbefalte KrFUs leder og hennes landsstyre et borgerlig samarbeid, og advarte mot Ap. Nå viser det seg at mindretallet er betydelig større enn man først kunne få inntrykk av. Slik Vårt Land skrev fredag, er det flere av de mest verdikonservative profilene i landsstyremøtet som er åpne for å holde døren oppe til et samarbeid til begge sider.

LES OGSÅ: KrFU-opprør mot blå linje

Mer sannsynlig

En av fylkeslederne sier det slik: Hvis vi er et sentrumsparti - og det betyr at vi også kan samarbeide med Ap – så må det være nå.

Trolig har han rett. Det har aldri vært så sannsynlig som nå at KrF kan komme til å sitte i regjering med Ap i nærmeste framtid.

Mer fra: Nyheter