– Det er all grunn til å frykte at hvis vi ikke møter dette med en sterk motytring, vil det kunne få effekt på andre samfunnsområder også, sier Abid Raja, stortingsrepresentant for Venstre og initiativtaker til Stortingets religionsfrihetsgruppe.
Det ikoniske bildet med den nakne jenta fra Vietnamkrigen har på kort tid også blitt et ytringsfrihetsikon. Bildet har den siste uken konsekvent blitt slettet fra verdens største nettsamfunn Facebook fordi det viser nakenhet. I går ble også Norges statsminister Erna Solberg sensurert da hun postet bildet sammen med kritikk av Facebook.
LES OGSÅ: Facebook sensurerer nakenhet - og utleverer personinfo til totalitære regimer
Enorm makt
– I dag blir bilde fra Vietnam slettet. I morgen poster som handler om minoritetsreligioner, advarer Raja.
Facebooks størrelse gjør at de har en «ekstraordinær effekt» på vår samtid, mener Raja. Blant annet hadde de mye å si på den arabiske våren.
– Det er her man poster nyheter og koordinerer demonstrasjoner og aksjoner. Facebook er så store at de har mulighet til å begrave en politisk bevegelse før den i det hele tatt oppstår. Det er en ny maktsituasjon mange ikke hadde sett for seg, sier han.
Derfor er han glad for at alt fra statsministeren norske medier og vanlige nordmenn sier klart fra til nettgiganten.
LES OGSÅ: Nå vil Facebook sensurere mer enn nakenhet
Flere muligheter
Torgeir Waterhouse direktør i IKT Norge tror temaet vil bli mer og mer relevant ettersom flere tjenester oppstår og en ny generasjon vokser til i mindre liberale land.
– Kan det skje at opposisjon og minoriteter kan bli mindre synlige på sosiale medier?
– Det er en problemstilling og risiko vi må være oppmerksom på, men samtidig ser vi at det er nettopp disse medieplattformene som har gitt folk mer spillerom. Så i sum får folk flere muligheter, mener han
På generelt grunnlag vil han si at de sosiale mediene ikke sensurerer med bakgrunn i religion og politikk. Det har de måttet ta konsekvenser av flere steder.
– Det er eksempler på at selskaper har trukket seg ut av land fordi de ikke vil bøye av for press fra myndighetene. Andre tjenester har blitt blokkert av samme grunn, sier han.
KOMMENTAR: Facebook - den digitale gapestokken
Sensur
I dag er Facebook blokkert i Kina – et land der religionsfriheten er under press. Samtidig bruker myndighetene store ressurser og tusenvis av ansatte på å overvåke og slette innhold i sosiale medier.
– Måtte Facebook underlagt seg en form for sensur dersom de ville inn på de kinesiske markedet?
– Det er mye som tyder på det.
LES OGSÅ: Vil forby film med sexscener
Tør ikke
Selv om sosiale medier har åpnet opp for at flere kan ytre seg, er det ikke alle som tør.
– Vi har erfaring med at veldig mange kirker og kristne driver selvsensur fordi de vet at de blir overvåket og at det som legges ut på sosiale medier blir brukt mot dem, forteller informasjonsleder i Stefanusalliansen Thea Haavet.
Organisasjonen som arbeider for trosfrihet og forfulgte kristne har mange eksempler på at kristne er blitt fengslet og straffet for aktivitet i sosiale medier.
– I Tyrkia frykter kristne å bli sammenliknet med kuppmakerne og holder en lav profil. I Saudi-Arabia, Egypt og Algerie er personer blitt dømt for blasfemi fordi de har likt eller delt
Hun mener å se en trend der noen ønsker at det offentlige rom skal være livssynsnøytral og viser til burkini-debatten.
– Det er en form for sekulær intoleranse og det kan hende dette vil påvirke sosiale medier, sier hun.